Росія припинила постачання газу до Польщі та Болгарії. ЄС готує скоординовану відповідь

З середи, 27 квітня, Росія припинила постачання газу до Польщі. Про це в ефірі Польського радіо повідомила міністр клімату та довкілля Польщі Анна Москва.

«Газпром припинив постачання газу до Польщі за контрактом. Польська нафтогазова компанія була проінформована про це рішення вчора. Причина, зазначена "Газпромом", – відмова PGNiG (Польська нафтова і газова компанія – ред.) від оплати в рублях. PGNiG не змогла погодитися з цим. Польща не пов'язана жодними указами Путіна», – наголосила Ганна Москва.

Міністр клімату та довкілля запевнила, що Польща послідовно готується до того, що постачання з Росії може бути припинено. «Запаси газу на сьогодні становлять близько 80 відсотків, що дуже багато, – сказала вона. – Однак це не означає, що ми одразу почнемо використовувати ці резерви. На цей час такої потреби немає», – пояснила вона

Крім того, сьогодні російський Газпром повідомив, що, окрім польської компанії PGNiG, повністю припиняє постачання газу болгарському "Булгаргазу", який також відмовився розраховуватися російськими рублями.

На заяву Газпрому щодо зупинки постачання газу до Польщі та Болгарії уже відповіла президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

«Заява Газпрому – це чергова спроба Росії шантажувати нас газом. Ми готові до такого сценарію. Ми плануємо скоординовані заходи ЄС у відповідь. Європейці можуть бути впевнені, що ми єдині та солідарні з державами-членами, які опинилися під ударом», – заявила вона.

газовий шантаж польща болгарія ЄС-Росія РФ

Знак гривні
Знак гривні