Ситуація у невизнаному Придністров'ї: реакції "ПМР", Молдови, Росії та України (Оновлено)

Ситуація у невизнаному Придністров'ї загострюється. 25 квітня ввечері з’явилася інформація про вибухи у «міністерстві держбезпеки» «ПМР» у Тирасполі, а 26 квітня зранку про підрив вежі радіотелецентру поблизу селища Маяк. Цю інформацію згодом підтвердило "МВС" самопроголошеної республіки.

Удень 26 квітня у невизнаному Придністров’ї заявили про третю атаку на території так званої "республіки", здійснену на військову частину в районі села Паркани. Про це повідомила пресслужба самопроголошеного "президента" Придністров'я Вадима Красносельського, пише "Європейська правда".

У повідомленні сказано, що Красносельський провів засідання так званої "Ради безпеки", на якому ухвалили рішення про запровадження в країні "червоного" рівня терористичної небезпеки.

Після засідання "Ради безпеки" у сепаратистській частині Молдови діятимуть такі обмеження, повідомляє РБК-Україна:

Після повідомлень про вибухи в Придністров'ї на пунктах пропуску утворилися черги з авто у напрямку виїзду на територію Молдови.

Реакція Молдови

Через події у Придністров'ї президентка Молдови Мая Санду скликала засідання Вищої ради безпеки на 13:00 26 квітня. За його підсумками глава держави дасть брифінг.

Оновлено (16:15).

Лідерка Молдови зробила заяву за підсумками засідання Вищої ради безпеки, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Agora. Санду назвала погіршення ситуації в Придністров'ї наслідком "напруги між різними силами" всередині регіону. Саме вони зацікавлені в дестабілізації. "Цей факт робить регіон вразливим і створює ризики для Молдови. Засуджуємо будь-які провокації та спроби втягнути Молдову в дії, що ставлять під загрозу мир у країні. Кишинів, як і раніше, наполягає на мирному вирішення придністровського конфлікту", – заявила президентка.

Реакція Росії

У Кремлі дуже уважно спостерігають за ситуацією в невизнаному Придністров'ї. Про це повідомив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, інформує Цензор.НЕТ із посиланням на "РИА Новости". Новини, що надходять звідти, викликають стурбованість, повідомив Пєсков.

Реакція України

Вибухи в «ПМР» – спланована провокація російських спецслужб, повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України, опублікувавши відповідний документ.

279316004_298926105752150_2987852270496286451_n.jpg

Для керівництва «ПМР» вибухи не стали несподіванкою, стверджують у розвідці: «Ще 22 квітня секретар «Держкомісії з ліквідації надзвичайних ситуацій» «ПМР» Вадим Шмаленко звернувся з листом до голови Каменського району Володимира Бичкова. В ньому йшлось про термінову (до 16.00 того ж дня) підготовку відомостей про наявність та місце розташування «захищеного пункту управління цивільної оборони міста». З вказанням:

- Найменування об’єкту;

- Адреси розміщення;

- Типу захисної споруди

У разі відсутності такого пункту, ставилось питання про його термінове створення.

Тобто, ще за три дні до інциденту, керівники «ПМР» вже готувались до його проведення і подбали про облаштування захищеного і комфортного бункера».

У ГУР МОУ наголошують, що цей випадок – один з низки провокативних заходів, організованих ФСБ для нагнітання панічних та антиукраїнських настроїв. За задумом авторів, вони мають виправдати війну на території України чи залучити «ПМР» до бойових дій. Або як територію з певним мобілізаційним резервом, або ж як територію, з якої російські війська можуть проводити атаки на українську територію.

Нагадаємо, що 22 квітня заступник командувача військ Центрального військового округу РФ, генерал-майор Рустам Міннекаєв озвучив плани щодо невизнаної «ПМР». Він заявив, що російська армія має завдання «встановлення повного контролю над Донбасом та південною Україною». Після цього окупанти мають пробити коридор до невизнаної «ПМР», де «відзначаються факти утисків російськомовного населення».

Оновлено (16:30).

Радник голови офісу президента Михайло Подоляк написав у твіттер, що «Росія намагається дестабілізувати ситуацію в «ПМР» та натякає Молдові, щоб чекала «гостей».

Оновлено (17:45).

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву щодо ситуації у Придністров'ї.

"Стурбовані спробами загострити безпекову ситуацію у Придністровському регіоні Республіки Молдова.

Хвиля повідомлень 21-26 квітня про мінування навчальних закладів, напад на будівлю так званого «міністерства державної безпеки», руйнування двох радіовеж у Григоріопольському районі та вибухи на аеродромі у Тирасполі збіглися у часі із заявами російського військового командування про намір загарбати увесь південь України й встановити сухопутний коридор із Придністровським регіоном Молдови.

Україна рішуче підтримує територіальну цілісність Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів, засуджує відчайдушні спроби втягнути Придністровський регіон Молдови у розв’язану РФ 24 лютого повномасштабну війну проти України та закликає до деескалації напруги.

МЗС України продовжує пильно відстежувати подальший розвиток подій. Збройні Сили України надійно захищають нашу державу та готові зруйнувати будь-які подальші підступні плани агресора на українській території, зокрема і на Південнобузькому напрямку", – йдеться в заяві МЗС України.

придністров'я молдова війна провокації

Знак гривні
Знак гривні