Карта відстеження російського вторгнення в Україну. Боротьба за Схід

Росія сконцентрувала війська, намагаючись захопити Схід України, що тепер є її основною метою у війні. Російські військові, схоже, мають намір оточити українські війська на Донбасі, просуваючись з кількох напрямків, зокрема на південь від Ізюма та на північ від Донецька. Про це пише The New York Times.

Попри те, що бої тривали на сході останніми днями, російські військові ще не почали широкомасштабного наземного наступу на Донбасі. Росія зробила перші кроки — атаки ракетами, дальні артилерійські обстріли та діяльність невеликими загонами, які досліджують українську оборону. Що може створити основу для ширшого наступу.

1.png

Поки що жодна зі сторін не має чіткої переваги.

Російські війська, зібрані під Ізюмом, провели зондування на південь, у напрямку критичного міста Краматорськ. Але їх зустріла значна українська оборона на південь від Ізюма, тож вони мало просунулися. За словами військових аналітиків, в очевидній спробі відвернути російські війська від Ізюма українські військові провели контратаки на схід від Харкова та відвоювали деякі невеликі населені пункти.

На другому фронті на північному сході, поблизу Сєвєродонецька, російські війська, здавалося, досягли обмеженого просування після обходу міста. За словами українських чиновників, Росія захопила місто Кремінна і здійснила напади неподалік Рубіжного, яке залишається в руках українців.

Російські війська можуть спробувати наблизитися до Краматорська також з південного сходу, з боку Донецька, намагаючись відрізати українські війська з двох напрямків. У районах Донецька протягом останнього місяця майже постійні бої, мешканці повідомляють про часті обстріли.

На півдні російські війська зосереджені на четвертому фронті між Запоріжжям і Донецьком. Протягом кількох тижнів цей фронт був порівняно спокійним. Проте очікується, що російські підрозділи в місті Маріуполь відправляться туди, якщо зможуть захопити місто. Хоча бої там тривали протягом двох місяців, тепер російські війська контролюють майже все місто, причому значна кількість утриманців перебуває на великому металургійному заводі.

стратегія війна росія тактика донбас

Знак гривні
Знак гривні