Новий етап війни: що заявляють в Україні та в Росії щодо початку «битви за Донбас»

У своєму вечірньому зверненні 18 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що «зараз уже можна констатувати, що російські війська розпочали битву за Донбас, до якої так довго готувалися. Він запевнив, що до бою готувалися, й українці будуть битися та не віддадуть своєї землі.

Водночас секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов заявив під час телемарафону, що російські війська 18 квітня почали активну фазу на території Донецької, Луганської та Харківської областей й намагаються прорвати оборону українських військ.

Тоді як радник голови Офісу президента Олексій Арестович у вівторок, 19 квітня, заявив, що нова фаза війни почалася ще 17 квітня. "Битва за Донбас офіційно почалася позавчора (17 квітня, – ред.). Я чув, що деякі американські експерти сказали, що вона ще не почалася – це помилка. Я можу сказати, що вона почалася і йде, просто йде дуже обережно", – зазначив він.

Сьогодні ж пролунали офіційні заяви щодо нової фази війни безпосередньо від країни-агресора. Міністр закордонних справ Сєргєй Лавров заявив про початок нової фази так званої "спецоперації".

Водночас вперше за три тижні прокоментував війну в Україні міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу, заявивши, що Росія "послідовно виконує план визволення "ДНР" і "ЛНР".

битва за донбас зеленський лавров війна

Знак гривні
Знак гривні