ЄС може взяти на себе основну частину витрат на відновлення зруйнованої війною України – Bloomberg

Європейський Союз планує створити трастовий фонд солідарності для фінансування відновлення зруйнованої війною України, оскільки державам-членам було сказано, що їм слід очікувати на оплату основної частини витрат.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела, повідомляє НВ.

За інформацією агентства, Європейська комісія повідомила дипломатам, що працює над інструментом у межах ЄС, орієнтованим на довгострокові потреби країни, а не над багатостороннім інструментом, оскільки блок планує сплатити більшу частину витрат.

За зразком фонду відновлення країн-членів ЄС після Covid-19, він фінансуватиме інвестиції та реформи за погодженням з урядом України, але поки що неясно, скільки коштів буде надано у вигляді грантів чи кредитів, розповіли співрозмовники агентства.

026e0000-0aff-0242-2618-08da0c98d153_w1023_s.jpg

Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Оскільки війна все ще триває, в Єврокомісії не хочуть озвучувати можливу суму, але послам ЄС повідомили, що йдеться про сотні мільярдів євро протягом десятиліть.

Очікується, що теми післявоєнного відновлення та можливих військових репарацій обговорюватимуться протягом наступних тижнів. Високопосадовці у Брюсселі та Вашингтоні планують обговорити способи фінансової підтримки Києва та те, як гарантувати, щоб величезну суму грошей не було використано не за призначенням, тобто уникнути корупційних ризиків, сказали співрозмовники Bloomberg.

Як перший крок Єврокомісія разом зі Світовим банком проведе ретельну оцінку фінансових потреб України.

Більшість первинної допомоги піде на відновлення інфраструктури та підтримку надання державних послуг. Єврокомісія також розглядає питання щодо розширення гарантій для допомоги компаніям, зокрема аграрним.

відбудова війна допомога єс

Знак гривні
Знак гривні