Молдова ухиляється від відповіді на питання про продаж Україні МіГ-29 й заявляє, що не надаватиме військову допомогу

Прем'єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця заявила, що Молдова не настільки оснащена військовою технікою, щоб надавати допомогу Україні, пише «Українська правда».

Гаврилиця зазначила, що від початку війни Молдова допомагає Україні, приймаючи біженців, надаючи гуманітарну допомогу та дотримуючись санкцій проти Росії у фінансово-банківській системі.

"Що стосується військової допомоги Україні, є країни, які набагато більш оснащені військовою технікою, які мають більшу стійкість в економічній та енергетичній галузях, щоб надати цю допомогу", — цитує Гаврилицю молдовське видання NewsMaker. Водночас прем’єр-міністр ухилилася від відповіді на запитання, чи просила Україна у Молдови продати шість винищувачів МіГ-29.

Таким чином Наталія Гаврилиця прокоментувала інформацію ЄвроПравди про те, що Молдова відмовилася продати Україні шість винищувачів МіГ-29. У статті "Санкції по-молдовськи: чим допомагає та що не хоче робити Кишинів у часи агресії РФ" йдеться, що в перші дні війни Україна звернулася до Молдови з проханням передати шість винищувачів МіГ-29, які перебувають у робочому стані, але давно не підіймалися у повітря. Кишинів тривалий час намагався їх продати, аукціон не дав успіху. Проте, за інформацією джерел ЄП, уряд Молдови відмовився продати винищувачі, пояснивши це нібито небажанням "дратувати Росію".

Водночас експертка Stopfake Мар’яна Присяжнюк пише, що «залишається незрозумілим, чому Кишинів не називає речі своїми іменами».

«Історія з МіГами – це взагалі щось надзвичайне. Після розпаду Радянського Союзу на балансі Молдови від 86-го полку 119-ї винищувальної авіадивізії залишилося близько тридцяти літаків (мабуть, що 29). Донедавна неслася версія, що їх всі продали США та Ємену у період з 1994 по 1997 рік. Й це мені цілком серйозно впарювали деякі молдовські дипломати. Але якщо копнути глибше й згадати справу колишнього міністра оборони Валеру Пасата, а також нехитру операцію віднімання навіть без переходу через десяток, то цілком очевидно, що ці МіГи у Молдові таки є.

Так, після сумнозвісних оборудок тодішнього міністра оборони й за сумісництвом радника голови РАТ "ЄЕС Росії" Пасата звинуватили в незаконному продажі 21 літака, внаслідок чого молдовський бюджет недоотримав 53 млн дол. США. З цього слідує, що на аеродромі Маркулешть зараз знаходиться щонайменше шість винищувачів.

І те, в якому вони стані – це питання номер двадцять п’ять. Питання один – це відмова їх надати. Питання номер два – чому б це не визнати», – резюмує експертка.

молдова військова допомога російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні