Табір серед миш’яку. Біженців з Маріуполя тримають біля звалища хімічної зброї під Пензою

Британський журналіст Ден Кірбі знайшов табір у Леонідівці Пензенської області, де росіяни розмістили примусових переселенців із Маріуполя. Виявилося, що він розташований поблизу колишньої військової бази, яка з часів Другої світової війни використовувалася як звалище радянської хімічної зброї. З 2008 по 2017 роки звалище в Леонідівці було частиною програми РФ із зменшення арсеналу нервово-паралітичних речовин, що включав VX і зарин. «Тексти» наводять головне з його розслідування.

Омбудсмен України Людмила Денісова раніше розповіла, що в Росії організовано «заклад закритого типу з кількома корпусами, огороджений та із охороною на в’їзді. Свобода пересування наших громадян обмежена – залишати табір заборонено».

SEI_98930805-1.jpeg

Табір біженців на супутниковому знімку

Табір, який використовувався як казарми для військової бази і який російські ЗМІ назвали «військовим містечком», знаходиться приблизно за 1,5 км до найближчого села та за 25 км від міста Пенза. З чотирьох боків він оточений парканом з воротами та гауптвахтою, а також лісом. Хімічний завод і обнесений стіною склад боєприпасів із 18 бункерами, які раніше використовувалися для зберігання хімічної зброї, розташовані за 2 км на південь.

SEI_98930698-1-640x360.jpeg

Табір біженців зліва вгорі. Нижче і правіше – територія складу боєприпасів та хімічний завод

Хоча база припинила участь у програмі хімічного роззброєння в 2017 році, давнє занепокоєння викликало забруднення старого радянського звалища боєприпасів у Леонідівці. Нині ж це занепокоєння розповсюджується і на українців, яких примусово вислали й ізолювали тут.

За даними російських ЗМІ, програма знищення хімічних бомб була досить примітивною: їх клали в ряд і розстрілювали з кулеметів, а також зливали «вагони» іприту та зарину з вичерпаним терміном дії у сусідню водойму, відому як Мертве озеро. Екологи знайшли в залишках летючу суміш люїзиту та сірчаного іприту, закопані за кілька сотень метрів від бази. Концентрації миш'яку, знайденого в пробах ґрунту на глибині від 2 до 4 метрів, в 15 000 разів перевищували дозволені норми. Навіть за кілька кілометрів від звалища, у Сурському водосховищі, рівень концентрації миш’яку був вищим від норми в 10 разів.

Журналісти визначили положення табору, вивчаючи супутникові знімки, повідомлення російських ЗМІ та повідомлення в місцевих соціальних мережах. Червоні дахи двоповерхових будинків, білі лінії бігової доріжки, намальовані на дорозі, автобусна зупинка і навіть статуя військового із повідомлень місцевих новин та знімків табору з дрона збіглися із зображенням на супутникових знімках.

Кадри з відеореєстратора, зняті російським автомобілістом, що проїжджав у 2021 році, показують два закритих в’їзди, у тому числі один із воротами з похилим дахом. На фотографії 2020 року в таборі зображений величезний мурал із зображенням Володимира Путіна і словами: «У нас є те, чим ми пишаємося».

Фотографії можна порівняти з новинними кадрами з того самого місця 2020 року, коли російські журналісти назвали табір колишнім «таємним табором об’єкта знищення хімічної зброї у Леонідівці».

Росіяни, які стверджують, що останніми днями відвідували табір Леонідівка, у соцмережах висловили свою стурбованість тим, що там перебувають біженці з Маріуполя. В одному повідомленні, опублікованому 9 квітня, говорилося, що сотні людей живуть у «поганих умовах», додавши: «У них є командир, і вони буквально за колючим дротом. Їм треба їхати до міста. Документів немає».

Інший сказав: «Так, біженці справді з Маріуполя. Так, справді буквально з підвалів. У Леонідівці нікого з них не знають. Усі, з ким я особисто спілкувався і з ким спілкувалися мої колеги, готові виїхати з Росії».

Чоловік розповів, як українців забрали з України в місто Таганрог на російському боці кордону і хотіли повезти в Ростов-на-Дону, але «обрали Пензу». За його словами, їм видали «міграційні картки». Він каже: «Територія містечка охороняється, але залишити її можна вільно, каже начальник. За словами шефа, вже виїхало 80 осіб, яким рідні, друзі та знайомі допомогли квитками та грошима».

Screenshot 2022-04-17 at 13.32.03.png

Ймовірний маршрут вивезення примусових переселенців

В одному з російських репортажів говорилося, що кількість біженців у таборі зросла до 600. У ньому цитується російський Червоний Хрест, представник якого сказав, що «люди не мають претензій, їх все влаштовує»: «Умови свого проживання вони називають курортом після тижнів, проведених у підвалах під обстрілами». В іншому російському звіті вказана кількість дітей у таборі – 177. Там сказано, що їх везуть на автобусах до школи за 16 км у Золотарівці.

Заступник міністра праці, соціального захисту та демографії Пензенської області Олексій Мезенцев повідомив російським журналістам, що в таборі «цілодобовий пост міліції, де перебувають співробітники Нацгвардії та міліції, які забезпечують громадський порядок». Він каже: «Вони можуть безперешкодно вийти за ворота, їх ніхто не зупиняє». Але додає: «Просто центр тимчасового розміщення знаходиться досить далеко від населених пунктів. Дорога не обладнана тротуарами – ходити по дорозі дещо небезпечно».

Коментарів щодо «хімічного» минулого бази і сьогоднішнього рівня забруднення ніхто не дає.

журналістика даних війна біженці пенза маріуполь

Знак гривні
Знак гривні