"Битва за Вознесенськ": вийшов документальний фільм про те, як українське місто успішно відбило наступ росіян (Відео)

Нещодавно «Тексти» публікували переклад статті The Wall Street Journal авторства Ярослава Трофімова «Вознесенськ. Як українське місто відбило одну з найбільш значущих російських атак» про те, як у дводенній битві під Вознесенськом на Миколаївщині місцеві добровольці та військові дали відсіч загарбникам, які втекли, залишивши по собі техніку та загиблих солдатів.

Миколаївське видання «НикВести» створило документальний фільм «БИТВА ЗА ВОЗНЕСЕНСЬК: Хроніка оборони міста у війні Росії проти України», поспілкувавшись з оборонцями міста й розповівши, як жителям міста вдалося відбити наступ росіян.

«Успішні дії захисників України завадили планам ворога по захопленню Южноукраїнської АЕС та форсуванню Південного Бугу для наступу на Одесу. Мер Вознесенська Євген Величко розповів, що вже у перший день війни, 24 лютого, місто почало готувати оборону, а місцеві жителі та підприємці дзвонили та пропонували свою допомогу. Владислав Невеселий, який разом із бійцями тероборони захищав Вознесенськ від російських військ, розповів, що танки загарбників не змогли заїхати до міста, оскільки українським захисникам вдалося підірвати міст», – розповідають творці фільму.

Внаслідок битви за Вознесенськ російські війська залишили на полі бою 30 із 43 одиниць бронетехніки, а також збитий вертоліт Мі-24. Втрати захисників міста та ЗСУ склали 43 особи, втрати російських окупаційних військ – 100 осіб. В обороні Вознесенська брали участь 80 окрема десантно-штурмова бригада, сили територіальної оборони Миколаївської області, співробітники поліції та добровольчі формування.

Нині Вознесенськ продовжує готуватись до чергових можливих спроб атаки на місто. 11 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що на сході та півдні країни можуть бути найскладніші битви у війні Росії та України.

Автор сценарію, режисер: Олег Деренюга, оператор: Сергій Овчаришин, оператор дрону: Владислав Казьмін, закадровий голос: Віталій Мехеда, технічний керівник: Любов Кіцул

російсько-українська війна Вознесенськ миколаївщина

Знак гривні
Знак гривні