Творці реформи ОСББ навіть не підозрювали, як вона згодиться під час війни (Погляд)

Журналістка Ольга Худецька розповідає про власний досвід знайомства з роботою ОСББ під час війни в місті Ірпінь.

"Працюючи в постокупаційному Ірпені, постійно перебуваю вражена, наскільки важливим для виживання мешканців виявився інститут ОСББ та власне голови ОСББ. Вони залишались до останнього, бо «я як капітан з кораблем, як я поїду поки тут люди лишаються», відстоювали своїх людей, – вели перемовини, брали на себе відповідальність, готували, лікували, організовували, евакуювали. І все це у захоплених руснею ЖК. Реально досить масове явище, в більшості саме вони ставали лідерами громад мешканців в окупації.


Я переконана, творці тієї реформи навіть не підозрювали, як вона згодиться під час війни, але ж де-факто ОСББ стали найнижчим щаблем самоорганізації громадян і відіграли надважливу роль зараз.


Ще штрих до явища: численні випадки, коли люди лишали їм ключі від своїх квартир, аби ті брали речі, їжу, ковдри, селили людей за потреби
У деяких коментаторів є негативний досвід з ОСББ, і було б дивно, якби його не існувало. Однак я спираюсь на дані, які ногами виходжую й особисто збираю в ЖК, які були під руснею. І в більшості поки що вони такі. Якщо тенденція зміниться – я дам знати".

осбб окупація війна ірпінь

Знак гривні
Знак гривні