Від "денацифікації" та "демілітаризації" – до "покласти край домінуванню США". Як змінювалася риторика Росії в ході війни проти України

Російська служба Бі-бі-сі простежила, як з початку війни російська влада публічно позначала цілі своєї "спецоперації" в Україні і як ці формулювання змінювалися протягом півтора місяця.

Перший етап: 24.02 – 25.03

Рано вранці 24 лютого Путін виступив з оголошенням про початок "спецоперації", в якому заявив, що її метою буде "демілітаризація" та "денацифікація" України. Також завданням було поставлено допомогу так званим ДНР і ЛНР – Росія визнала незалежність цих самопроголошених "республік" Донбасу за кілька днів до війни, і їхні голови відразу після визнання попросили Росію про військовий захист. Слова Путіна про "демілітаризацію" та "денацифікацію" підхопили й інші офіційні російські особи.

Проте Росія розпочала військові дії не лише на сході України, а й обстрілами українських міст на півдні та заході країни, розпочала наступ на київському та харківському напрямках.

Згідно із західними аналітиками, які посилалися на дані розвідки, російські війська прагнули якнайшвидше дійти до Києва, щоб вимагати капітуляції та змінити владу на залежну від Росії, але цим планам завадив запеклий опір української армії.

24 лютого

Владімір Путін: "Я ухвалив рішення про проведення спеціальної військової операції. Її мета – захист людей, які протягом восьми років зазнають знущань, геноциду з боку київського режиму. І для цього ми прагнутимемо демілітаризації та денацифікації України. А також притягнення до суду тих, хто вчинив численні криваві злочини проти мирних жителів, у тому числі й громадян Російської Федерації".

Дмітрій Пєсков, прессекретар Кремля: "[Демілітаризація] означає нейтралізацію військового потенціалу, який останнім часом був добряче піднесений, зокрема завдяки активній діяльності закордонних країн".

"В ідеалі треба звільнити Україну, зачистити її від нацистів. Від пронацистськи налаштованих людей та ідеології".

25 лютого

Марія Захарова, офіційний представник МЗС РФ: "Її [спецоперації] мета — захист людей, які протягом восьми років зазнавали знущань та геноциду з боку київського режиму, який прийшов до влади у 2014 році внаслідок антиконституційного державного перевороту. Інше завдання операції – притягнути нинішніх діячів, маріонетковий режим до відповідальності за скоєні протягом цих років злочини проти мирних жителів, зокрема громадян Російської Федерації, а також здійснити демілітаризацію та денацифікацію України”.

Сєргєй Лавров, міністр закордонних справ РФ: "Президент Путін ухвалив рішення про проведення спеціальної військової операції з демілітаризації та денацифікації України для того, щоб, звільнившись від цього гніту, українці самі могли б визначити своє майбутнє".

1 березня

Сєргєй Шойгу, міністр оборони РФ: "Головне для нас — захистити Російську Федерацію від військової загрози, яку створюють країни Заходу, які намагаються використати український народ у боротьбі проти нашої країни".

3 березня

Сєргєй Лавров, міністр закордонних справ РФ: "[Військова спецоперація] покликана покласти край будь-якій війні, яка могла б відбуватися на українській території або походити з української території".

9 березня

Марія Захарова, офіційний представник МЗС РФ: "Метою спеціальної військової операції є захист ДНР і ЛНР, демілітаризація та денацифікація України, усунення військової загрози [для] Росії, яка виходить з української території через її освоєння країнами НАТО".

16 березня

Владімір Путін: "Поява російських військ під Києвом та в інших містах України пов'язана не з наміром окупувати цю країну, ми не маємо такої мети".

18 березня

Владімір Путін: "Проти ДНР і ЛНР було організовано каральні військові операції, занурили в блокаду, завдавали обстрілів з гармат. Це і є те, що називається геноцидом. Позбавити людей геноциду — це головна мета спецоперації в Україні".

19 березня

Сєргєй Лавров, міністр закордонних справ РФ: "Метою є демілітаризувати Україну для того, щоб така загроза не виходила з української території, а також отримати гарантії безпеки, які будуть засновані на принципі нероздільної спільної безпеки для України, для Росії, для всіх європейських країн, ми пропонуємо це вже багато років".

Другий етап: з 25.03 і дотепер

Через місяць після початку війни російським військам не вдалося захопити ані Київ, ані Харків, ані якесь інше велике українське місто. На брифінгу міноборони Росії, присвяченому підсумкам місяця бойових дій, представники відомства заявили, що цілі "першого етапу спецоперації" виконані: підрив могутності української армії, знищення військової інфраструктури та техніки супротивника. На другому етапі, за заявами міноборони, Росія зосередиться на завоюванні територій, на які претендують ДНР та ЛНР. Такі цілі, як "демілітаризація" та "денацифікація", практично зникли з ужитку російських політиків, вони стали більше говорити про допомогу Донбасу та врегулювання ситуації за допомогою переговорів.

25 березня

Сєргєй Рудской, начальник Головного оперативного управління Генштабу ВС РФ: "Основною метою [спецоперації] є надання допомоги народу ДНР і ЛНР, який протягом восьми років піддавався геноциду з боку київського режиму. Досягти цієї мети політичним шляхом було неможливо. Київ публічно відмовився від виконання Мінських угод".

"Наступальні дії Збройних сил Російської Федерації здійснюються на різних напрямках. У результаті російськими військами заблоковані Київ, Харків, Чернігів, Суми та Миколаїв. Під повним контролем перебувають Херсонська та більша частина Запорізької області. [Російські війська перебувають у цих українських містах та регіонах] з метою заподіяння такої шкоди об'єктам військової інфраструктури, техніці, особовому складу ЗСУ, результати якого дозволяють не лише сковувати їхні сили та не дають їм можливості посилити своє угруповання на Донбасі, а й не дозволять зробити це до повного звільнення російською армією територій ДНР та ЛНР”.

"Загалом основні завдання першого етапу операції виконані. Істотно знижений бойовий потенціал Збройних сил України, що дозволяє ще раз наголосити, зосередити основні зусилля на досягненні головної мети – звільненні Донбасу".

29 березня відбулися переговори російської та української делегацій у Стамбулі, після яких було оголошено, що Росія згортає військовий наступ на київському та чернігівському напрямку. Це рішення не сподобалося багатьом прихильникам "війни до переможного кінця".

Гучніше за всіх про невдоволення через відступ військ заявляв голова Чечні Рамзан Кадиров.

Газета Financial Times писала, що Росія на цих переговорах відмовилася від своїх вимог щодо "денацифікації" України та погодилася на вступ України до ЄС за умови, що Київ відмовиться від спроб вступити до НАТО.

29 березня

Владімір Медінский, голова делегації РФ на переговорах з Україною: "Перший [крок переговорів] стосується поступової військової деескалації на двох військових напрямках — Київському та Чернігівському. Це не припинення вогню — це наше прагнення прийти до деескалації конфлікту хоча б на цих напрямках".

"Не хочемо наражати це місто (Київ) на додатковий військовий ризик. Генштаб РФ найближчим часом викладе конкретні деталі деескалації на Київському напрямку".

Рамзан Кадиров, голова Чечні: "Я заявляю, що треба завершити розпочате, не зупинятися. Треба зайти до Києва та забрати Київ. Якби нас залишили біля Києва, то я більше ніж впевнений, що ми зайшли б до Києва і навели б порядок".

30 березня

Рамзан Кадиров, голова Чечні: "Ні на які поступки ми не підемо. Пан Медінский помилився, формулювання неправильно зробив. І тому вам не варто хвилюватися, у нас є свій командир, верховний головнокомандувач, який дивиться на 100 років наперед. І ви, якщо думаєте, що він покине почате просто, як зараз це підносять, це не так".

Ігорь Конашенков, офіційний представник МО РФ: "[Метою першого етапу спецоперації було] скувати супротивника без штурму міст, щоб уникнути втрат серед цивільного населення, завдати збройним формуванням київського режиму такої поразки, яка б не дозволила йому використовувати ці сили на головному напрямі російських дій — на Донбасі".

"Метою перегрупування російських військ є активізація дій на пріоритетних напрямках, і насамперед завершення операції з повного звільнення Донбасу".

Після стамбульських переговорів нових планів щодо зустрічі української та російської делегацій не називали. Попри це, у Кремлі на початку квітня говорили про те, що "спецоперація" готується до завершення і може закінчитись або шляхом виконання поставлених цілей, або під час переговорів.

Країни НАТО заявляли, що Росія зараз проводить перегрупування військ для того, щоб розпочати масштабний наступ на Донбасі.

Тим часом Кадиров знову заявив, що Росія захопить Київ, але потім пояснив, що має на меті "знищення нациків". А у російському МЗС все ще продовжують заявляти, що війна в Україні допоможе зупинити "домінування США".

3 квітня

Дмітрій Пєсков, прессекретар Кремля: "Одна з головних цілей операції – це власне порятунок цих республік та відновлення їхньої державності в межах 2014 року, тобто в тих межах, які зафіксовані в конституції й Луганської народної республіки, і Донецької народної республіки".

7 квітня

Дмітрій Пєсков, прессекретар Кремля: "Наші військові докладають усіх сил, щоб завершити операцію. Ми сподіваємося, що найближчими днями, в найближчому майбутньому, операція досягне своїх цілей або закінчиться переговорами між російською та українською делегаціями".

11 квітня

Рамзан Кадиров, голова Чечні: "Завдання зрозумілі, і ми вже починаємо працювати конкретно, точково, і буде наступальна робота. Не тільки в Маріуполі, а й у всіх інших населених пунктах, містах та селах. Луганськ та Донецьк повністю насамперед звільнимо. Таке ось поставлене завдання верховним головнокомандувачем, нашим дорогим президентом Владіміром Владіміровичем Путіним, і потім далі заберемо Київ та всі інші міста. У нас мета не забрати міста, а у нас мета – знищити цих бандерівців, нациків та шайтанів”.

Сєргєй Лавров, міністр закордонних справ РФ: "Наша спеціальна військова операція покликана покласти край безоглядному розширенню і безоглядному курсу на повне домінування США та під ними інших західних країн на міжнародній арені".

стратегія війна пропаганда росія тактика

Знак гривні
Знак гривні