Рашиста по полю ганяв «молодший брат» «Байрактара». Його поява ще більше посилить армію

На бойове чергування на допомогу нашим військовим заступили нові безпілотники «мінібайрактари». Їхню появу зауважили в аналітичному центрі Onyx, фахівці якого, серед іншого, відстежують втрати техніки сторін у війні Росії проти України. Зокрема, за їх словами, відомі в мережі кадри, де оператори безпілотника женуть по полю безпорадного загарбника (який «привів» до свого підрозділу нашу артилерію) – зняті якраз із Bayraktar Mini.

«Mini Bayraktar візуально набагато менш гламурний, ніж його більші побратими-безпілотники. Він спроєктований для запуску вручну й оптимізований для спостереження та розвідки. Саме цей тип конструкції може виявитися неоціненним для підвищення бойової ефективності звичайних піхотних підрозділів», – йдеться в повідомленні.

48.png

Фото: oryxspioenkop.com

Як і «головний» безпілотник, «мінібайрактари» постійно удосконалюються.

Найновіший з варіантів, який, вочевидь, і було поставлено в Україну, має дальність зв’язку 15 кілометрів, близько 80 хвилин автономного польоту та максимальну висоту близько 1200 метрів.

«Велика перевага таких БПЛА, як Mini Bayraktar, полягає в тому, що їх можна легко перевозити та розгортати звичайним солдатам у польових умовах, без окремої злітно-посадкової смуги для запуску чи посадки. Вони можуть бути використані для виявлення цілей, які будуть уражені ПТУРами та іншим легким озброєнням або, як правило, артилерійськими підрозділами. У таких операціях невеликі БПЛА (включаючи більш елементарні стандартні квадрокоптери) вже завдали приголомшливих втрат російським військам навколо Києва, які українська артилерія бачила як на долоні», – додають аналітики.

Історія з переслідуванням російського солдата з подальшим знищенням опорного пункту противника та БМП демонструє, наскільки важливою складовою Mini Bayraktar є його камера високої чіткості на голівці, що плаває. «Його стійкість до заклинювання та тривалість автономного польоту також стануть у пригоді над величезними полями та лісами України, де ведуться бойові дії. Також перевагою є проста система відновлення з парашутом і приземленням на черево», – пишуть в Onyx.

Раніше підтверджені постачання Mini Bayraktar були лише в Катар ще у 2011 році. Хоча цей тип безпілотників ще не з’являвся публічно в Катарі, відомо, що 10 одиниць було поставлено відповідно до угоди, підписаної під час Міжнародного оборонного ярмарку (IDEF) у Стамбулі 2011 року.

bmin.jpeg

Зліва: знімок з Mini Bayraktar в Україні, справа: знімок з Mini Bayraktar на випробуваннях в Туреччині. Ця схожість схиляє, серед іншого, аналітиків до думки про появу таких апаратів на бойовому чергуванні в Україні. Фото: oryxspioenkop.com

Аналітики нагадують, що паралельно США пообіцяли надати Україні більше розвідувальних БПЛА RQ-11B Raven (конструкція схожа на Mini Bayraktar) і низку баражуючих боєприпасів Switchblade 300 (здатні тривалий час в режимі очікування перебувати в повітрі в районі цілі та оперативно атакувати її після отримання відповідної команди від оператора або виконувати завдання, передбачене закладеним алгоритмом).

Раніше повідомлялося, що перший розчарував українських чиновників, імовірно, через слабкий опір ворожому «глушінню» під час бойових дій на Донбасі після 2014 року. Очікується, що Switchblade 300 цього разу зарекомендують себе краще, хоча поки офіційно повідомлено лише про 100 витратних боєприпасів.

«Такі постачання можуть стати вирішальним фактором, який дозволить українським військовим отримати перевагу над значно кількісно переважним ворогом на землі. Окрім звичайного озброєння, як-от стрілецька зброя та бойові броньовані машини (ББМ), такі види озброєння, як Mini Bayraktar, діють як помножувачі сили, підвищуючи ефективність усього іншого озброєння, розгорнутого в тому ж районі. За наявності достатньої кількості високоякісних мультиплікаторів сили, співвідношення втрат між обома сторонами може бути викривлене ще більше [на користь України], що зрештою змусить російських військових планувальників переглянути доцільність продовження наступів», – оптимістично налаштовані аналітики.

артилерія тактика Байрактар війна

Знак гривні
Знак гривні