Росія знову бреше, заявляючи, що не використовує "Точку-У" у війні з Україною

8 квітня у Міністерстві оборони РФ заявили, що не завдавали удару по вокзалу в місті Краматорськ, внаслідок чого загинуло кілька десятків людей та багато дістали серйозні поранення (станом на 13:00 відомо про 39 загиблих і 87 поранених), "Точкою-У", оскільки армія РФ не має на озброєні цієї зброї. Дані Conflict Intelligence Team свідчать, що МО РФ знову бреше

Ще на початку березня Conflict Intelligence Team повідомляли, що Росія почала використовувати у війні з Україною оперативно-тактичні ракетні комплекси "Точка-У"; які у російській армії намагалися замінити «Іскандерами».

За повідомленням Conflict Intelligence Team, на відео та фотографіях, знятих, як повідомляється, у селі Деснянка Чернігівської області (у твіттері підтвердили геолокацію), зафіксовано уламки ракети, які оператор ідентифікував за результат роботи українських засобів ППО. Насправді, судячи з характерної форми уламків та маркування, це ракетна частина балістичної ракети 9М79М комплексу «Точка» (яка, втім, може запускатись і модернізованою «Точкою-У»). Ракетна частина зазвичай падає за кілька сотень метрів від місця підриву касетної боєголовки. Такі уламки трапляються в багатьох зонах конфліктів, наприклад, у Сирії та в Азербайджані

Conflict Intelligence Team зазначали, що до цього російська сторона використовувала, зважаючи на все, більш сучасні та точні крилаті ракети «Калібр», а також крилаті та балістичні ракети комплексів «Іскандер», які прийшли на зміну «Точці». Винятком є ​​маріупольський напрям, де, ймовірно, застосовуються «Точки-У» 47-мою ракетною бригадою з Коренівська Краснодарського краю (бригада отримала «Іскандери» тільки в січні 2022 року і могла не встигнути їх освоїти).

5 березня активісти білоруського проєкту «МотолькоПомоги» повідомили про появу російських комплексів «Точка-У» на території Білорусі. За їхніми даними, близько 30 пускових установок виїхали з аеродрому Мачуліщі під Мінськом, а згодом були помічені під Бобруйском, звідки могли виїхати на Мозир чи Речицю на півдні Гомельської області на кордоні з Україною.

війна краматорськ фейки росія злочини

Знак гривні
Знак гривні