Коли слово розходиться з ділом. Канцлер Німеччини затягує з постачанням німецьких танків для України

Видання Politico повідомляє, що Канцлер Німеччини Олаф Шольц відкладає остаточне рішення щодо того, чи надавати Україні високоякісні танки.

Зокрема, план, запропонований віцеканцлером і міністром економіки Робертом Габеком і міністром закордонних справ Анналеною Бербок, передбачає постачання близько 100 танків.

На ухвалення рішення з цього питання спочатку очікували цього тижня. Але зараз процес затягнувся, оскільки канцлер соціал-демократів — на розчарування його партнерів по урядовій коаліції — стверджує, що Німеччині слід спершу досягти спільної позиції із західними союзниками з цього питання, перш ніж постачати таке важке військове обладнання.

"Я вважаю, що це саме те питання, в якому було б серйозною помилкою для Німеччини взяти особливу роль і особливий шлях", – сказав Шольц, зазначивши, що Німеччина не повинна діяти у поставках танків швидше, ніж союзники.

Перед цим німецькі чиновники виключали доставку більш складної західної військової техніки, як-от танки, до Києва. Аргументом було: на навчання українських солдатів користуватися нею знадобляться тижні чи місяці.

Але оскільки з’явилося розуміння, що війна, ймовірно, триватиме довше, чиновники кажуть, що почали розглядати питання про постачання танків, які Україна могла б використати на пізнішому етапі.

Німеччина, зокрема, розглядає можливість відправки легких танків Marder — бронетехніки, оснащеної протитанковими ракетами. Німецька оборонна компанія Rheinmetall повідомила, що може надати 100 таких танків, які зараз стоять на території фірми.

німеччина танки війна допомога

Знак гривні
Знак гривні