Як ЗСУ застосовують «Корсар», NLAW і Javelin, – розповідь оператора ПТРК

128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада – Закарпатський легіон опублікувала розповідь Анатолія, оператора протиракетного комплексу 128 бригади про особливості його роботи. Далі – пряма мова.

– Я проходив навчання з керування протиракетними комплексами NLAW і Javelin в останні передвоєнні дні. І так вийшло, що на NLAW вчився чотири дні, а на Javelin – усього півтора. Нас почали тренувати 23 лютого, тобто напередодні російського вторгнення. По обіді 24 лютого ми ще стріляли по тренажерах, але вже попросили, щоб нам швидше видали документи й відправили у свої підрозділи. Тому що було дуже гаряче, і бригада відчувала дуже сильну потребу в ефективній протитанковій зброї.

277746057_2847222278905807_4423758471925900693_n.jpg

На фото Анатолій зі своїм напарником

Мене часто запитують, який ПТРК кращий – NLAW чи Javelin. Скажу з досвіду, що найкраще використовувати їх у парі. NLAW чудовий на ближніх дистанціях – від 20 до 600 метрів, тому він незамінний при бойових діях в урбанізованій місцевості (міста і села). А Javelin найкращий від 1 до 2,5 кілометрів, тобто на відкритій місцевості.

Обидва ПТРК по ураженню дуже ефективні. Якщо правильно навести їх на ціль, вони на 100 відсотків вразять її та знищать. Такого, що ракета не проб’є броню чи ще щось, немає. А всі ці наварені на російських танках, БМП чи БТР ґрати («мангали») допомагають як мертвому кадило.

Росіяни це вже добре засвоїли, і там, де працюють наші NLAW і Javelin, практично не висувають техніку. Знають, що якщо ми вистрілимо, ракета точно знищить ціль і весь екіпаж із десантом загинуть за секунду. Бояться, словом.

NLAW і Javelin ми використовуємо тільки проти важкої броньованої техніки. Вантажівки й інші легші цілі розстрілюємо з українських ПТРК «Корсар». Вони, до речі, ефективні й проти танків, дуже добре себе зарекомендували.

Недавно наша мобільна протитанкова група знищила з «Корсара» два російські БТР і змусила виїхати з капоніра (спеціальне земляне укріплення) БРДМ (бойова розвідувально-дозорна машина). Оператор влучив у БРДМ із «Корсара» рикошетом, той загорівся й виїхав з укриття, після чого за 10 секунд його прямою наводкою знищив наш танк.

Дивіться відео від Генштабу ЗСУ, що Javelin та NLAW роблять з російськими танками

nlaw Javelin зсу птрк

Знак гривні
Знак гривні