З «перегрупуванням» для наступу на Донбас у росіян будуть великі проблеми. Пояснює генерал армії США

Попри заяви про концентрацію сил російських окупантів на східному напрямку після відступу з-під Києва, говорити про якесь суттєве посилення уже наявного в Харківській, Донецькій та Луганській областях угруповання окупантів не можна. З огляду на виснаженість російської армії, кидати зараз в бій тих, хто щойно повернувся з Бучі та Бородянки – не найкраще рішення.

Колишній командувач 7-ї (європейської) армії США, генерал у відставці та військовий експерт Марк Гертлінг переконаний, що жодного з обов’язкових пунктів підготовки до такого перегрупування росіяни не виконали. А отже, в України залишаються всі шанси не просто перемогти, а розтрощити вщент армію загарбника на своїй території. «Тексти» публікують головне з треду Гертлінга в його мікроблозі.

Розвідка США заявила, що Росія збирається перефокусувати свої зусилля для наступу на сході України, на Донбасі. Але я не очікую штурму росіянами Донецької та Луганської областей по всій лінії фронту. Це більше буде схоже на стиснення з півночі та з півдня.

Росіяни не відмовляться від уже отриманих територіальних здобутків, таких як дорога від Харкова до Ізюма. Крім того, є бажання контролювати Донбас і узбережжя Чорного та Азовського морів аж до Одеси.

Мої очікування щодо напрямків руху військ:

pic1.jpeg

Чи це можливо?

Протягом останніх кількох днів ми чули, що сили Росії на північ від Києва "відводяться" або "передислокуються". Обидва ці терміни вказують на силу, що рухається за заздалегідь визначеним планом. Але це не про росіян, яких там розтерзали, вигнали.

Через рівень втрат і кількість знищеної техніки, схоже, що їм потрібна не «передислокація», а «перегрупування» (reconstitution). Це означає реорганізацію підрозділів (в інші підрозділи або об’єднання виснажених підрозділів разом) з відновленням військової потуги (через втрату керівництва, людей, обладнання, припасів). Це важко, іноді неможливо.

Що для цього потрібно враховувати?

  1. Стан ланцюга командування (керівництво)
  2. Втрати особового складу
  3. Готовність техніки до повторного вступу в бій
  4. Підручні матеріали для підтримки обладнання та людей
  5. Потреби в тренуванні для мінімізації втрат у перших боях

За всіма пунктами Росія отримує найнижчий бал

Через втрату лідерів, втрату солдатів, жахливий стан техніки та припасів, надзвичайно погану підготовку підрозділів відновлення боєздатності буде важким. Не можна кидати війська в такому стані назад у бій і очікувати кращих, ніж сьогодні, результатів.

Оцінка розвідувального управління Міноборони США полягає в тому, що Росія залучила до виконання цієї місії 60-70% своїх бойових підрозділів. Країна також перебуває на початку нового процесу призову, а люди з першої хвилі мобілізації мають незабаром поїхати додому.

Я б припустив, що Росія не в найкращій формі, щоб продовжити цю кампанію [з перегрупування і наступу на Донбасі] найближчим часом.

Є ще одне питання. Солдати Росії перебували на полях у Білорусі місяцями, вони брали участь в інтенсивних боях протягом 6 тижнів. Фізичні, психічні, психологічні та емоційні фактори беруть своє. Багато хто вчинив злочинні дії.

Тому, як на мене, це угруповання військ уже не піддається відновленню.

Додайте до цього той факт, що Росія має використовувати зовнішні лінії для переміщення своїх військ, тоді як Україна може використовувати внутрішні лінії. Росіянам доведеться додатково проїхати приблизно 2200 км.

pic2.jpeg

Отже, яким у нас є становище:

Росія

- бойові одиниці витрачені, а заміни бракує

- логістична база погана і буде погіршуватися

- все ще атакують принаймні на трьох фронтах і, схоже, не мають централізованої координації дій

- над ними висить трибунал за військові злочини

- стикаються з опором з боку сил України, які все більше лютують через те, що ворог робить з їхньою країною

Україна

- виснажується в боях, але зберігає велику ініціативу та бойовий дух. Вони зазнали втрат, але, ймовірно, суттєво менших, ніж Росія

- мають внутрішні логістичні лінії та підтримку з боку громадян і союзників (знову ж таки, суттєвішу, ніж більшість усвідомлює)

- краще, ніж у Росії, цивільне та військове керівництво

- Україна стикнеться з атаками Росії на різних напрямках і потрібно буде швидко маневрувати, щоб протистояти цьому одночасно

- відновлення матеріально-технічного забезпечення, обладнання, персоналу буде так само важливим

Як підсумок. Попри те, що жертви мирного населення та військові злочини з боку противника вплинуть на українців, вони будуть боротися далі. І я все ще вірю, що вони повинні – і будуть це робити – перемогти та, можливо, знищити армію Російської Федерації.

Знак гривні
Знак гривні