У TikTok для росіян війни з Україною немає. Експеримент норвезьких журналістів

Китайська соціальна мережа TikTok цензурує відео про війну з України для користувачів із російським ІР. Вони роблять це на виконання російського закону «про протидію фейкам». Щоб довести це, журналісти громадської громадської телерадіомовної корпорації NRK провели експеримент, створивши два аккаунта в ТікТок для «українця» і «росіянина». «Тексти» переказують цю показову історію.

Від російського Бєлгорода до українського Харкова близько вісімдесяти кілометрів. Кордон проходить посередині між двома містами. У Харкові вирує війна. Тисячі відео про неї завантажують в соцмережі. У Бєлгороді заблоковані Facebook, Twitter та Instagram. Китайський TikTok досі працює. Але чи зможе користувач TikTok, який живе тут, побачити щось із того, що відбувається в сусідньому українському місті?

Отримавши доступ до IP-адрес із двох міст, норвезькі журналісти створили двох роботів – «образи» 19-річних чоловіків: українця Миколи (норвеги чогось назвали його Ніколаєм на російський манер – ред.) та росіянина Алєксєя, які можуть переглядати тисячі відео TikTok. Достатньо дорослі, щоб переглядати контент для дорослих, але все ще достатньо молоді, щоб мати відношення до військових. Зображення на аватарках створили за допомогою штучного інтелекту.

Коли новий користувач TikTok робить перший свайп, алгоритми показують серію популярних відео, щоб дізнатися, що вам подобається. Вже після трьох кліпів стає зрозуміло, що різниця між Білгородом і Харковом велика.

Screenshot 2022-04-05 at 17.49.56.png

«Українець Микола» бачить, як чоловіки у військовому вбранні співають патріотичні пісні про любов до України. Або говорять про те, що піти на військову службу – це обов’язок чоловіка. Він також бачить відео, де, схоже, на дитину надягають бронежилет і протигаз, а вона каже «Я піду на війну».

«Росіянин Алєксей» бачить чоловіка, який спотикається у воді, цуценя гладить каченя по голові і кілька кумедних саморобних костюмів.

Етап 1. Що бачать українці і росіяни

За перші хвилини Микола та Алєксєй «прогортають» 25 відео.

У 18 з них українець Микола бачить контент, пов’язаний з війною з Росією: бомбосховища, спалені танки та військовополонені. Росіянин Алєксєй бачить лише чотири відео, які пов'язані з війною. Одним з них є іронічний танець, який кілька років тому виконав президент України Володимир Зеленський.

Але жодне з російських відео не показує війни.

Однією з причин може бути те, що Росія запровадила комплексний закон проти «фейкових новин» 4 березня – через вісім днів після початку війни. Порушення цього може спричинити до 15 років позбавлення волі. У результаті TikTok відключив можливість завантаження нового контенту в Росії.

Все, що «бачить» росіянин Алєксей, було зроблено до або на самому початку війни. Але в Україні постійно виходять нові сюжети про розбомблені будинки. Та ще й мовою, зрозумілою росіянам. Проте останні їх не бачать.

Screenshot 2022-04-05 at 17.49.18.png

Screenshot 2022-04-05 at 17.49.37.png

Через кілька днів Микола та Алєксєй «переглянули» понад 600 відео TikTok. Підрахунок слів показує, що Микола бачив переважно відео з тегами «Україна» або синьо-жовтим прапором. Інші слова — «війна», «Зеленський», «зсу» (оборона України) і «клятий Путін». З іншого боку, Алєксєй переважно бачив рекламну кампанію бренду макіяжу, смішні відео, монтажний додаток Capcut та пісні репера Shadowraze. Але також з'являється хештег #нетвойне.

Щоб дати алгоритмам TikTok волю, ми досі дозволяли двом 19-річним підліткам дивитися кожне відео, яке вони гортали, приблизно однакову кількість часу. Але ж ніхто не використовує програму таким чином. Більшість людей швидко видаляють все, що їх не цікавить, і витрачають більше часу на відео, які їх цікавлять. Це допоможе TikTok зрозуміти, що вам подобається, і дасть вам більше подібного контенту.

Етап 2. Чи вдасться потрапити деяким відео з України в стрічку «Алєксєя»?

Ми змушуємо російського робота більше цікавитися війною в сусідньому місті. Кожного разу, щойно у кадрі є український прапор чи слово, пов’язане із конфліктом, ми дозволяємо йому витрачати більше часу на відеокліп. Йому також «сподобається» відео, якщо на ньому зображена війна, зброя, форма чи військова техніка. Протягом наступних днів Микола та Алєксєй «переглянуть» понад 1000 нових відео.

Українець Микола «зупиняється» понад 300 разів, щоб «побачити», як солдати чистять зуби, арештовують протестувальників, а також військові меми.

Росіянин Алєксєй, навпаки, не знаходить на що подивитися. Насправді, є лише один акт війни, який з’являється в його стрічці: відео з камер спостереження, на якому видно, як ракета влучає в будівлю в Харкові. Кліп опублікований російським обліковим записом і імітує відео як комп’ютерну гру, що зупинилась.

Через російську IP-адресу ми намагаємося шукати деякі з військових відео, які переглянув українець Микола. Але вони просто не з’являються. Хтось не хоче, щоб ми їх бачили. Хто б це міг бути?

Це російська вимога, щоб дозволити TikTok працювати в країні? Або це TikTok цензурує себе, щоб не конфліктувати з Росією?

Ми надсилаємо TikTok ці запитання, а також питання про те, чому досвід наших двох роботів настільки різний. TikTok надсилає нам раніше опубліковану заяву, в якій наголошується на безпеці своїх співробітників і користувачів.

«(...) у світлі нового російського закону про «фейкові новини», у нас немає іншого вибору, окрім як призупинити прямі трансляції та новий контент для нашого відеосервісу в Росії, поки ми розглянемо наслідки цього закону для безпеки», - йдеться в повідомленні.

Screenshot 2022-04-05 at 17.48.45.png

Коли Микола та Алєксєй «переглянули» по кілька тисяч відео, ми вимикаємо роботів. Із понад 4000 кліпів вони обидва побачили лише 19. Це типові відео TikTok, де хтось співає, танцює або клеїть дурня. Жоден із них не має відношення до війни. Одне з останніх відео, яке бачить українець Микола, – це як солдати стріляють ракетою. У той час як росіянин Олексій бачить черговий кліп з пародіюванням.

журналістика даних війна цензура ТікТок росія соцмережі

Знак гривні
Знак гривні