Фейк про вбитих дітей в Ірпені, очевидно, створили, щоб розмити правду про злочини РФ

Російська пропагандистська машина взялася затирати та розмивати історію про вбивства, зґвалтування, мародерство та інші злочини своєї армії в Бучі, Ірпені, Гостомелі та інших містах і селах Київської області.

Скріншот з ірпінського телеграм-каналу, де не просто видалили фейк, а й розвінчали його
Скріншот з ірпінського телеграм-каналу, де не просто видалили фейк, а й розвінчали його

Офіційна російська пропаганда стверджує, що трупи на вулицях Бучі – це постановка. Але, схоже, окрім цього методу та тисяч ботів, що пишуть сьогодні у соцмережах "не верю, это ложь", задіяні й інші, тонші методи.
Наприклад, вкидання фейків про вчинені звірства. Щоб потім приводити їх у приклад і казати – що ось, дивіться, українці брешуть.

4 квітня мер Ірпеня Олександр Маркушин перепостив у свій телеграм-канал повідомлення з телеграм-каналу "Ірпінь типовий" про те, що в Ірпені нібито знайшли закатованих дітей віком до десяти років. У повідомленні було фото з мертвими тілами та короткий підпис. Ірпінський мер очолює місцеву тероборону. Ймовірно, вести телеграм йому допомагають помічники, і хтось з них не перевірив інформацію.
Цей пост миттєво розлетівся місцевими телеграм-каналами, яких в Ірпені, Бучі й Гостомелі є з десяток.
За 15 хвилин цей пост видалили звідусіль. В одному з каналів навіть дали спростування (на фото).

Правда в тому, що це фото – з Миколаєва. Люди, що на ньому, також українці, вони також загинули від російської армії, але від обстрілів, ще на початку березня.
https://zona.media/article/2022/03/29/banned-mykolaiv – це фото є у статті журналістки російської "Новой газети" від 12 березня. Яку, до речі, заблокували в Росії, і після якої "Новая газета" припинила писати про війну в Україні.

Здавалося б, хтось хотів хайпонути. Але минуло не більш ніж 15 хвилин після поширення фейку і його розвінчання, як білоруський – колись опозиційний, а зараз трохи підозрілий – телеграм-канал "NEXTA" з двома мільйонами підписників написав таке:

"Украинские СМИ распространяют информацию о том, что фотография была сделана в Ирпене после освобождения
Данная информация не соответствует действительности. На снимке – трёхлетняя Арина Бутым лежит на теле своей семнадцатилетней сестры Вероники Бирюковой в холодильной комнате Николаевской областной судмедэкспертизы.
Фотография была сделана 12 марта Еленой Костюченко из «Новой газеты».

Насправді українські медіа не давали цієї новини – вона не вийшла за межі місцевих телеграм-каналів і одразу була видалена або спростована.

Читайте також статтю про принципи дезінформації: Якісна дезінформація підтверджує ваші погляди, і нею хочеться поділитися

бучанська різанина ірпінь буча

Знак гривні
Знак гривні