Звільнення Тростянця: це вже готовність до масштабних контратак чи локальна перемога?

Однією з ключових подій на фронтах останніх днів стало звільнення міста Тростянець в Сумській області. Для окремих спостерігачів це стало приводом оптимістично заявити про можливість відновлення масштабних контратак по всій лінії фронту. Проте скептики вважають, що слід готуватися до перегрупування і посилення загарбницьких військ. «Тексти» публікують фрагмент зі статті The Wall Street Journal «Як Україна шукає можливості використати зміну російської військової стратегії».

Українські війська заявили в неділю, що витіснили російські війська з Тростянця, що на північному сході поблизу російського кордону, потенційно відкривши дорогу до оточеного росіянами обласного центру – міста Суми.

Західні чиновники бачать ознаки того, що Росія консолідує свої позиції, щоб відновити наступ, а президент України Володимир Зеленський вчергове закликав Захід надати його армії важке озброєння, необхідне для боротьби із краще екіпірованими російськими військовими.

танк тростянець.jpeg

Залишки танка російських загарбників у Тростянці. Фото: Генштаб ЗСУ / AFP / GettyImages

Звільнення українцями Тростянця відбулось на тлі того, що Москва, зіткнувшись із жорстким опором українців своєму початковому багатофронтовому наступу, заявила в п’ятницю, що змістить фокус кампанії на Східний Донбас, де російські війська займають сильні позиції.

Російські війська зайняли оборонні позиції на півночі та навколо столиці Києва, який їм захопити так і не вдалося. Зараз основні сили Росії зосереджені на Маріуполі, стратегічно важливому місті, що з’єднує контрольовані Росією частини Донбасу з територією, яку Москва захопила на півдні.

Повернення Тростянця «демонструє, що українці здатні контратакувати, а це означає, що Росія не може вважати певні позиції повністю убезпеченими, щойно вона їх захопила», – каже Джек Вотлінг, експерт із сухопутних воєн The Royal United Services Institute, британського аналітичного центру. «Це обмежує кількість ресурсів, які вони можуть застосувати до місця, яке вони намагаються захопити в будь-який момент часу».

Однак західні чиновники вважають, що Росія зараз посилює свої позиції на Донбасі свіжими військами з приватної компанії Вагнера, метою яких буде оточення українських сил.

Неясно, наскільки добре підготовлені будуть ці нові російські війська і чи матимуть вони доступ до достатньо високоякісної зброї, щоб швидко перемогти там загартованих у боях українців. Нові батальйонні тактичні групи приходять зі Східного військового округу Росії, який, за словами експертів, є найменш підготовленим та погано оснащеним.

Однак перефокусування атаки на вужчий фронт може розв'язати деякі проблеми матеріально-технічного забезпечення, які переслідували росіян, зокрема, дозволить їм вільніше себе почувати й в небі.

За оцінками західних чиновників, п’ята частина російських сил більше не боєздатна, а моральний дух низький. Але вони попереджають, що говорити про перемогу у війні ще зарано.

«Те, чого ми не бачимо, — це перелом [у ході війни], те, що ми бачимо, — це певний індивідуальний успіх», — каже один із чиновників в розмові з виданням. Створення нових російських батальйонних тактичних груп свідчить про те, що президент Росії Володимир Путін все ще йде «ва-банк», додає він.

[Попри інтенсифікацію переговорів], західні чиновники не бачать ознак того, що Росія готова до мирного вирішення конфлікту.

«Ніхто не думає, що в найближчі кілька днів чи навіть тижнів є шанс дипломатичного рішення», – каже високопоставлений чиновник Європейського Союзу. Путін «продовжить тиснути та намагатися провести ревізію» українського уряду.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон минулого тижня заявив, що навіть якщо буде домовлено про припинення вогню, Захід має продовжувати ще більше озброювати Україну, щоб зміцнити «голки українського дикобраза, щоб зробити його в майбутньому неперетравлюваним для російських загарбників».

стратегія війна контрнаступ Тростянець звільнення

Знак гривні
Знак гривні