Московська патріархія не може мати жодного місця на українській землі, – Єленський

"Позиція Моспатріархату та персонально патріарха Кіріла була максимально людиноненависницькою у цій війні". Про це заявив доктор наук, професор Віктор Єленський під час закритій дискусії щодо шляхів розвитку УПЦ Московського патріархату, передає Укрінформ

Єленський зазначає, що навіть в середньовічній історії важко знайти взірці такого безпрецедентного канібалізму, як демонструє патріарх Кіріл. "Це означає, що московська патріархія не може мати жодного місця на українській землі ні під яким соусом, ні під якими евфемізмами".

Віктор Єленський впевнений, що це нагальне питання, яке треба вирішувати вже зараз: "Хоча вони всі очікують, що свіжість прийняття і шоку від війни мине, і оце обурення людське, яке зараз існує, через якийсь час пройде. Власне, так було у 2014-му. Тому не треба чекати. Слід просто внести зміни до закону, якими оці структури просто забороняються як колаборантські і як структури, які співпрацюють з державою-агресором".

"Ми також не можемо чекати її розвалу, догнивання, а поставити питання про те, щоб ця структура була виключена з Всесвітньої ради церков, Конференції Європейських церков, тому що вона немає тепер жодного відношення до християнства".


"У нацистській Німеччині знайшлося 286 священників, які виступили проти війни. Так у нацистській Німеччині постала церква для спротиву Гітлеру, так звана сповідуюча церква.
У російській церкві не знайшлося такої течії, в російському єпископаті не знайшлося жодного голосу проти цього канібалізму. Тому я думаю, що питання про перезаснування чогось на місці московського патріархату – це абсолютно легітимна річ. І нарешті також має бути поставлене питання про санкції, персональні санкції проти патріарха Кіріла, так само як існують санкції проти Соловйова, проти Сімоньян, всієї цієї компанії. Він цілком заслужив, щоб долучитися до цього ганебного списку".

агресія війна церкви пропагада

Знак гривні
Знак гривні