Рашисти знищують українську літературу та підручники історії на окупованих територіях

Російські підрозділи «воєнної поліції», окрім репресивних, виконують «ідеологічні функції». Ремарка Текстів: історичні паралелі таких діянь лежать на поверхні: так у минулому столітті чинили нацисти та комуністи.

Окупаційні війська вилучають та знищують українську літературу та підручники історії, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

« У бібліотеках тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Чернігівської та Сумської областей почались вилучення української історичної та художньої літератури, яка не збігається з постулатами кремлівської пропаганди. Для цього залучено російські підрозділи «воєнної поліції». Наразі, окрім репресивних, вони виконують так звані «ідеологічні функції».

Найбільшу зацікавленість поліцаїв викликають книжки щодо історії українських Майданів, АТО/ООС, історії українських визвольних змагань. До «екстремістської» літератури відносять шкільні підручники історії України, наукову та популярну історичну літературу.

Окупанти мають цілий перелік заборонених до згадування імен. Серед них: Мазепа, Петлюра, Бандера, Шухевич, Чорновіл. У містах Кремінна, Рубіжне (Луганська область), Городня (Чернігівська область) відомі випадки вилучення книжки «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані.

Знайдені книжки вилучаються, знищуються на місці або вивозяться у невідомому напрямку», – йдеться у повідомленні.

277245791_277497914561636_5610365535804991274_n.jpg

Ілюстрація: фейсбук-сторінка ГУР МОУ

окупанти рашизм російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні