Бої за Макарів. Окупанти спілкувалися по відкритих каналах, їх слухали ЗСУ

Російські вояки часто і багато спілкуються через відкриті, незашифровані канали зв’язку. Це уже неодноразово ставало причиною смерті ворожих зайд, навіть рівня генералів. Відділ візуальних розслідувань The New York Times провів неймовірну роботу з верифікації частини радіоперехоплень, які можна було зняти у відкритому ефірі під час наступу на Макарів Київської області.

Невідомо, чому частину розмов російські солдати із позивними «буран», «сніг», «лампас» та інші ведуть у відкритому ефірі. Але це дає можливість ентузіастам з приймачами не лише перехоплювати такі розмови, а й при нагоді пробувати глушити їх чи вклинюватися для дезінформації або з демотиваційними закликами.

Перехоплення, про які йдеться в розслідуванні американського видання, стосується перших 24 годин вторгнення росіян до Макарова (це 27 лютого). Серед почутого – доповіді про знищені цілі, розмови про проблеми із логістикою, постачанням пального, а також запити на підмогу з повітря, коли бійці ворожої армії опиняються під обстрілом підрозділів ЗСУ. Крім того, в декількох фрагментах перемовники прямо у відкритий ефір проговорюють свої плани: накрити артилерією місто, попередження про роботу штурмової авіації – навіть із зазначенням конкретного часу, коли це буде відбуватися.

Фрагменти переговорів, які отримали журналісти, вони верифікували за повідомленнями в соцмережах, а також за відеофрагментами із цієї ж місцевості та цього ж часового проміжку. Наприклад, приблизно в той же час, коли окупанти жалілися одне одному про накриття вогнем під селом Мотижин, втративши бронетранспортер, мер Макарова написав у телеграмі, що ворожа армія саме потерпає від атаки українських сил. На відео з цього ж місця і за цей же день видно транспортер саме тієї моделі, про яку йшлось в перехопленому повідомленні.

Так само журналісти верифікували й накази, які було чути в ефірі, про накриття вогнем житлових кварталів: у мережі вони знайшли свідчення місцевих мешканців про цей обстріл і його наслідки.

Крім прослуховування, українці ще й вклинюються у перемовини. «Іди додому, краще бути дезертиром, ніж перегноєм», – просто в ефірі говорить російським військовим невідомий патріот.

Нині, відзначають автори, російські військові вже краще шифруються, проте все ще часто говорять по відкритих каналах. Навіть генерали використовують відкриті частоти, щонайменше одного через це вбили.

хід війни журналістика даних війна Радіоперехоплення

Знак гривні
Знак гривні