Завдяки розливу річки Ірпінь і діям ЗСУ ворог не може навести переправу, щоб посилити наступ на Київ

У перші дні війни російські окупанти намагалися форсувати Ірпінь та зайти до Києва із північного напрямку. Але завдяки злагодженим діям нашої армії, а також підтопленню заплави, їх вдалося відкинути назад та стримати по лівому березі річки. За словами керівника Київської обласної військової адміністрації генерал-лейтенанта Олександра Павлюка, небувалий розлив Ірпеня декілька днів тому зніс усі понтонні переправи росіян та змусив їх перейти до оборони. Відомо, що після цього окупанти намагалися налагодити понтонну переправу через Ірпінь поблизу села Мощун на північ від Києва.

Але як передає військовий кореспондент Андрій Цаплієнко, наші артилеристи завадили їм це зробити вже чотири рази. В околицях Мощуна вже понад тиждень відбуваються запеклі бої із ворогом, але село, як і раніше, залишається під цілковитим контролем ЗСУ.

Розлив річки Ірпінь розпочався 26-го лютого після того, як внаслідок бойових дій була пошкоджена гребля, що відділяє гирло річки від Київського водосховища.

1.jpg

Знімок Європейського космічного агентства, зроблений супутником Santinel. Зображення, зроблені цим супутником, містяться у відкритому доступі.

Заплаву річки Ірпінь перемежають численні меліоративні канали, вона зберігає один із найбільших торф’яних масивів Київського Полісся. Ірпінь – жертва радянських меліораторів. За минулі десятиліття річка та її заплава дуже постраждали від необдуманого розорювання водно-болотних угідь. Закинуті та недозволожені торфовища Ірпеня є джерелом небезпеки, пожежі на них часто отруюють повітря столиці (більше про них в нашому проєкті «Тортури димом!»). Це ще один плюс від підтоплення – окупанти в сухі місяці не зможуть підпалити торф'яники, щоб труїти Київ димом.

Цікаво, що болотисте Приірпіння вже не вперше стає на захист України від загарбників. У 1941-му році саме вздовж Ірпеня проходила перша лінія оборони Києва від нацистів.

Розлив Ірпеня відзначає також міжнародна OSINT спільнота, яка відстежує бойові дії та переміщення військ.

Знак гривні
Знак гривні