Росія опинилася в патовій ситуації і переходить до "плану Б" в Україні, – західні ЗМІ

Росія, не зумівши здобути швидку перемогу в Україні, переходить до "плану Б". Про це пише видання The Wall Street Journal, посилаючись на американських чиновників, які мають доступ до секретної інформації.

За словами американських високопоставлених чиновників, тактичний зсув спрямований на тиск на Україну, щоб змусити її прийняти нейтралітет та російські територіальні претензії.

Після того, як російським військам не вдалося здобути швидку перемогу над Україною, є ознаки того, що Кремль переходить до нової стратегії, спрямованої на забезпечення ключових територіальних цілей, водночас прагнучи чинити тиск на український уряд, щоб змусити його прийняти нейтралітет між Росією та Заходом.

США та їхні союзники широко інтерпретували початкові цілі російського президента Володимира Путіна як захоплення Києва за лічені дні та заміну уряду президента України Володимира Зеленського на проросійський режим.

Нічого з того не сталося. Високопоставлений американський чиновник сказав, що, судячи з наявних даних, понад три тижні виснажливих боїв, у ході яких Україна чинила запеклий опір російським військам, змусили Путіна скоригувати свою тактику.

Нова оцінка намірів Путіна, яку поділяють високопосадовці в адміністрації Байдена, полягає в тому, щоб змусити Київ визнати російські претензії на південні та східні території України. Захопивши Крим та Донбас у 2014 році, Росія прагне забезпечити "сухопутний міст" між західною частиною Росії та Кримським півостровом, а також розширити російський контроль над Донбасом.

Путін також продовжить військовий тиск, включно із завданням ударів по українських містах, розраховуючи, що це змусить Зеленського відмовитися від надій на приєднання до Заходу і погодитися на нейтральний статус та інші вимоги Росії.

Оцінка "плану Б" Путіна, як назвав його один з чиновників, супроводжується низкою важливих застережень. Американські посадовці зазначають, що Путін може розширити свої військові цілі, якщо його військові почнуть досягати більшого успіху в боротьбі із ЗСУ. Статус столиці залишається відкритим питанням, і, враховуючи сильний опір України, незрозуміло, чи російські військові зможуть зібрати достатню кількість військ, щоб щільно оточити Київ і взяти українську столицю, кажуть деякі американські чиновники.

Водночас видання CNN пише, що високопоставлений представник розвідки НАТО заявив у понеділок, 21 березня, що ознаки вказують на виникнення глухого кута у війні Росії проти України. При цьому російські наземні сили залишаються в тупиковій ситуації, а російські бойові літаки не можуть добитися переваги в повітрі над Україною.

Чиновник зазначив, що тупикова ситуація особливо небезпечна з огляду на те, як Росія вдалася до використання менш точної та жорстокої зброї проти цивільних об'єктів після того, як її кампанія застопорилася.

"Чи здадуться українці? Ні. І вони ясно дали зрозуміти, що не здадуться", – сказав чиновник.

Росія також не відступає, попри втрати, додав він. В останні кілька днів російські сили продовжують збирати підкріплення та намагаються покращити матеріально-технічне забезпечення як і поблизу Києва, так і на південних операційних напрямках.

вторгнення РФ зсу путін російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні