"Комсомольська правда" назвала кількість загиблих росіян в Україні, а потім "підчистила" матеріал

Російська "Комсомольська правда" в понеділок опублікувала цифри, близькі до реальних, щодо втрат російських сил в Україні. Стаття зникла через лічені хвилини, на її місці з'явився "підчищений" варіант.

Першим про це повідомив кореспондент The Wall Street Journal у закордонних справах Ярослав Трофімов у своєму Twitter, опублікувавши також знімок екрана зі згаданою статтею. У ній йдеться про те, що за даними Міноборони РФ, у ході "спецоперації" – військових дій в Україні – був убитий 9861 військовий, поранено – 16 153 людини з особового складу ЗС РФ.

Журналіст нагадав, що остання офіційна інформація про втрати звучала 2 березня, тоді повідомлялося про загибель нібито 498 осіб.

Слова журналіста підтвердив розслідувач Bellingcat Христо Грозєв. У своєму Twitter він написав, що через кілька секунд після того, як він прочитав статтю, вона була видалена.

1.png

Перша версія статті

Пізніше, за словами Грозєва, "Комсомольська правда" опублікувала "підчищену" статтю, вже з меншими цифрами.

2.png

Варіант після чистки

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у Telegram зазначив: "Російське мистецтво брехати вже не допомагає. .. Фрагмент "за даними Міноборони РФ, у ході спецоперації в Україні ЗС РФ втратили вбитими 9861 особу, поранення отримали 16153 особи…" просто зник. І правильно, навіщо сучасній Океанії знати бодай часткову правду", – написав Подоляк.

агресія росія втрати війна

Знак гривні
Знак гривні