Коштами російських магнатів можуть профінансувати відновлення України

Чиновники Європейського Союзу обговорюють можливість використання активів російських магнатів, які потрапили під санкції, для фінансування відновлення України після війни. Про це пише "Європейська правда" посилаючись на Bloomberg

Повідомляється, що ідея перебуває на ранній стадії, і рішення ще не прийнято остаточно.

Активи російських олігархів та магнатів розглядаються як механізм для фінансування військових репарацій. Будь-яке рішення про те, як поводитися з активами, в кінцевому підсумку повинно прийматися державами-членами.

"На цей момент активи лише заморожені. Президентка не просила, щоб це питання було досліджене", – сказав представник Єврокомісії Ерік Мамер.

Після вторгнення Росії в Україну минулого місяця ЄС ввів санкції проти десятків російських магнатів, включаючи деяких із найбагатших мільярдерів країни. Після ухвалення санкцій декілька країн-членів арештували активи, такі як супер'яхти, приватні літаки та майно. Тільки Італія заморозила активи на суму близько 780 мільйонів євро.

Нинішній режим санкцій дозволяє заморожувати активи, і ЄС вже оголосив, що створює робочу групу "Заморожувати та конфіскувати" для обміну інформацією між державами-членами з метою кращого виконання заходів.

росія санкції війна єс

Знак гривні
Знак гривні