"Російська дипломатія перебуває приблизно в такому ж стані, як російські збройні сили", – Кулеба

Ремарка «Текстів»: Переговорний процес між Україною та Росією, який розпочався через кілька днів після російського повномасштабного вторгнення, постійно гальмує, передусім через відірвані від реальності й агресивні вимоги Росії, які радше нагадують наративи російської пропаганди, ніж виважені й прийнятні для дипломатії позиції у перемовинах. Переговори фактично стоять на місці, хоча час від часу українська влада в особі радника президента Михайла Подоляка розповідає про певний прогрес у переговорах з Росією.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів в інтерв'ю Українській правді, як відбувався переговорний процес та окреслив загальний стан російської дипломатії. Кулеба наголосив, що готовий говорити з Лавровим, готовий мати з ним серйозну, предметну розмову. Однак, «якщо Росія продовжить використовувати переговори для повторення штампів, то тоді ми нікуди не рушимо», – зауважив глава МЗС України.

Також Дмитро Кулеба розповів, що організувати зустріч глав МЗС України та Росії запропонував міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

"Я кажу: "Нема питань, але, знаючи росіян, я хочу цю зустріч провести при свідках, тобто при тобі. Давай зустрінемося втрьох". Потім він на якийсь час зник, але згодом передзвонив, каже: "нормально, з другої спроби росіяни погодилися". Ми не мали якихось завищених очікувань від цієї зустрічі. Єдине, що заздалегідь попросив турецьких колег: організуйте протокольно таким чином, щоб на початку не було жодних рукостискань, вітань і цих всіх історій. Тому турки молодці, протокольно добре все організували. Першою зайшла російська делегація, потім зайшов я з Мевлютом", – додав міністр закордонних справ України.

"Я задоволений тим, як ми провели цю розмову. Був один елемент, коли я просто йому (Лаврову. – Ред.) сказав, що давай прямо зараз зробимо всі необхідні дзвінки для того, щоб вирішити всі гуманітарні коридори з Маріуполем. Він каже: "Ні, не будемо цього робити". Я зрозумів, що ми нічого не доб’ємося, що Лавров не готовий на цій зустрічі ухвалювати будь-які рішення. Тому в кінці трошки його потролив, оскільки вже не було, що втрачати", – розповів Кулеба.

Він також зазначив, що глава МЗС Туреччини Чавушоглу після візиту до Москви повідомив, що "бачить потенціал для продовження цих зустрічей": "Я сказав, що з Лавровим я готовий зустрічатися. Головне, щоб він приїжджав на ці зустрічі шукати рішення, а не просто говорити й повторювати класичні наративи російської пропаганди".

"Але загалом, щоб ви розуміли, російська дипломатія перебуває приблизно в такому ж стані, як російські збройні сили", – наголосив Кулеба.

За матеріалами Української правди, Цензор.нет

кулеба мзс переговори лавров російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні