Френсіс Фукуяма: Україна однозначно переможе

Американський філософ і економіст, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма вважає, що Україна переможе у війні з Росією. Про це він написав у своїй статті для American Purpose, пише ZN.ua.

На його думку, російське планування війни було абсолютно некомпетентним, заснованим на фальшивих очікуваннях, що українці будуть прихильними до агресора, а українська армія дуже швидко розвалиться. Російські солдати, вочевидь, везли зі собою парадну уніформу для святкового параду в Києві замість того, щоб прихопити додаткові боєприпаси й харчі. Володимир Путін уже кинув в бій майже всі свої військові сили. Значних резервів, які він міг би мобілізувати й відправити на війну, вже немає. Російські війська застрягли біля багатьох українських міст, де вони потерпають від великих проблем із забезпеченням і постійних українських атак.

Він зазначає, що крах російських позицій буде раптовим і катастрофічним. Війни на виснаження і постової поразки не буде. Російські війська на полі битви дійдуть до точки, коли вони не зможуть ані отримати забезпечення, ані відступити. Їхня мораль остаточно випарується. Це відбувається принаймні на північному напрямку. На півдні в росіян кращі успіхи, але їм буде важко втримати ці позиції після краху наступу на півночі.

Жодне дипломатичне рішення не можливе до російського військового краху. Немає компромісу, який був би прийнятним і для України, і для Росії, зважаючи на втрати, яких зазнали обидві сторони на цю мить.

Рада Безпеки ООН ще раз показала свою неспроможність. Єдиною корисною річчю було голосування Генеральної Асамблеї, яка допомогла чітко вказати на те, хто поганець.

Фукуяма вважає правильними рішення не запроваджувати безпольотну зону над Україною і не передавати літаки МіГ-29. На його думку, це була розсудлива поведінка в дуже емоційні часи. Буде значно краще, якщо Україна сама розіб’є російську армію, щоб Москва не могла виправдовувати свою поразку втручанням НАТО. Також це дозволило уникнути очевидних ризиків ескалації. Фукуяма переконаний, що польські МіГ-29 не дуже допомогли б посилити українські військові можливості. Набагато важливіше продовжити постачання ракет Javelin, Stinger, TB2, медичних засобів, систем зв’язку, а також надавати розвідувальні дані. Швидше за все, українські сили вже користуються даними НАТО.

Також Фукуями говорить, що Україна, звісно, платить надзвичайно високу ціну. Дуже сильної шкоди завдають ракети й артилерія. МіГ-29 чи безпілотна зона, на думку філософа, не захистили б країну від такої російської зброї. Тому головне - зупинити бійню, здолавши російську армію на землі.

Путін не переживе поразку. Його підтримують, тому що вважають сильним автократом.

Російське вторгнення вже завдало потужної шкоди популістам у всьому світі, які до війни одностайно висловлювали своє захоплення Путіним. Серед них Маттео Сальвіні в Італії, Жаїр Болсонару в Бразилії, Ерік Земур і Марін Ле Пен у Франції, Віктор Орбан в Угорщині, а також, звісно, Дональд Трамп у США. Політика війни викрила їхній відвертий авторитарний ухил.

Фукуяма говорить, що до цього часу війна була хорошим уроком для Китаю. Як і Росія, він збудував високотехнологічні збройні сили за останні десять років. Однак ця армія не має бойового досвіду. Жалюгідні успіхи російських ВПС, швидше за все, будуть долею і військово-повітряних сил Китайської визвольної армії, у якої так само немає досвіду в проведенні складних операцій в небі. Можна сподіватися на те, що китайська влада не вдасться до самообману щодо власних можливостей, як це зробила росія, коли захоче атакувати Тайвань у майбутньому. Тайваню час прокинутися й почати готуватися до битви, як це зробили українці. Потрібно відновити військовий призов. Не треба завчасно готуватися до поразки острова.

Фукуяма переконаний, що турецькі безпілотники стануть бестселером у світі.

Поразка Росії відкриє шлях для «нового народження свободи» і покінчить з розмовами про занепад глобальної демократії. Дух 1989 року знову оживе завдяки сміливості українців.

окупанти путін війна безпілотник

Знак гривні
Знак гривні