Ситуація в Харкові: постійні обстріли, руйнування, пів міста виїхало, – харківський журналіст

Про ситуацію у Харкові ТЕКСТИ поговорили з харківським журналістом Володимиром Кравченком

Володимир Кравченко: "У Харкові тривають обстріли. Чути як серії, так і одиничні вибухи. Практично через кожні пів години – повітряна тривога. Дрижать стіни, дрижать шибки, навіть підлога робить своєрідний масаж ногам. Обстрілюють здебільшого північ Харкова – з боку Росії, Білгорода. Ще один «гаряча» територія міста – з боку сходу, переважно Ізюма. Фактично така собі дуга – північ – північний схід. Загалом, звичайно, Харків напрочуд відкритий з боку Росії – у нас немає якихось великих природних перешкод типу великої річки чи чогось подібного. З офіційної інформації – навколо Харкова постійно точаться бої, ворог припинив масований наступ, робить точкові удари. Знаю, що навколо Ізюма точаться напружені бої. Там, до речі, й найгірша ситуація з евакуацією людей – росіяни практично не дають евакуйовувати звідти цивільне населення.

Щодо Харкова – різні райони постраждали по-різному. Дуже постраждала від обстрілів, наприклад, Салтівка, там практично припинене нормальне життя. Там значні руйнування, до того ж переважно страждають спальні райони. Там, де менш стріляють, працюють де-не-де магазини, можна придбати продукти. Продуктів вже не так багато, але закупитися можна. Великі черги за «гуманітаркою». Світло є, газ у більшості районів є, хоча десь третина Харкова, і це знову північні райони, зараз без газу.

За офіційними даними, виїхало близько 600 тисяч людей. За моїми візуальними оцінками, виїхало значно більше. Думаю, кількість населення зменшилася зараз вдвічі (станом на початок 2022 року у Харкові нараховувалося 1,4 млн мешканців). Хоча до Харкова і прибувають біженці – з того ж Ізюма, щоправда, їх потім вивозять кудись далі на захід.

Загалом, звичайно, інфраструктура дуже постраждала у Харкові. Вибиті вікна, пошкоджені фасади в історичному центрі міста, розбомблений і згорів сучасний торговельний центр у центрі Харкова. Думаю, кінцевий задум ворога зі всіма цими обстрілами – це деморалізація. За моєю суб’єктивною оцінкою, навіть у Другу світову, коли Харків кілька разів переходив з рук у руки, він так не обстрілювався, не був так розбитий, як зараз".

Знак гривні
Знак гривні