Чим і як воюють Україна та Росія

Британське агентство новин Reuters проаналізувало хід війни в Україні, тактику воюючих сторін та зброю, яка задіяна

Вторгнення Росії в Україну почалося 24 лютого ударами з землі, моря та повітря, що стало найбільшим військовим нападом однієї європейської держави на іншу з часів Другої світової війни. Незважаючи на початковий план бою, який, за словами західних країн, був спрямований на швидке повалення українського уряду в Києві, Росія поки контролює лише одне українське місто – південний річковий порт Дніпра Херсон.

Протягом першого тижня війни Росія перейшла від стратегічного удару по військових цілях із застосуванням крилатих ракет до наземних атак, які зупинені, і наразі здійснює оточення великих міст, не відкидаючи бомбардування з використанням реактивної артилерії та касетних боєприпасів, іноді по житлових будинках та цивільної інфраструктура. Москва заперечує напади на мирних жителів і називає свої дії в Україні «спеціальною військовою операцією» з роззброєння сусіда та усунення лідерів, яких вона вважає небезпечними націоналістами. Україна та західні союзники називають це неспровокованим вторгненням, внаслідок якого загинули сотні мирних жителів.

У той час як війна триває майже три тижні (16 днів), сотні тисяч людей у Маріуполі, головному портовому місті східної України, потрапили в оточення та знаходяться під сильним бомбардуванням, не мають води, електроенергії чи способу безпечно евакуювати поранених. У Харкові та Києві ракети влучили в житлові будинки. Мільйони українців вже покинули країну як біженці.

Цілеспрямовані ракетні атаки

У перші години вторгнення були масово випущені крилаті ракети, а точні балістичні ракети малої дальності (БРМД). За оцінками США, перший російський натиск включав понад 100 ракет, запущених із землі та моря

1.png

Перший день нападу. Російська авіація та ракетні удари по українських військових об’єктах та інфраструктурі 24 лютого

Росія, найпевніше, використовувала свій компекс з БРМД, що перебуває на дійсній службі, «Іскандер-М», сказав Тімоті Райт, аналітик-дослідник Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS).

За даними ЗМІ, Україна має обмежені запаси набагато старіших ракетних комплексів, ОТР-21 «Точка», і в перші дні війни використовувала принаймні один такий для нападу на російську авіабазу в Росії.

1.png

За даними IISS, «Іскандер-М» має більшу дальність дії, ніж «Точка», і його пускові установки можуть нести більше однієї ракети. Кожна пускова установка «Іскандер» має броньове покриття для ракет, а його кабіна захищена від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних небезпек, а також від екстремальних температур. Автомобіль може рухатися по бездоріжжю і може рухатися зі швидкістю до 70 км/год (43 миль/год) на протязі 1100 км (684 милі). «Іскандер-М» має імовірну кругову похибку 5-7 метрів, тобто половина випущених снарядів впаде по колу з радіусом такого розміру. Точка, навпаки, має похибку 90 м.

У п'ятницю, 25 лютого, військове командування України повідомило, що райони поблизу міст Сум, Полтави та Маріуполя були вражені російськими крилатими ракетами 3М14 "Калібр", запущеними по країні з Чорного моря.

«Калібр» — це крилата ракета для наземного удару з орієнтовною дальністю дії від 1500 до 2500 км. Призначена для точних ударів. ЇЇ кругова похибка невідома, але оцінюється як менша за 5 метрів.

1.png

1.png

Проте деякі російські удари по авіабазах були відносно обмеженими, і в деяких випадках вони не досягали життєво важливих цілей, наприклад, вражали недіючі літаки, сказав Джозеф Демпсі, дослідник оборони з IISS. Україна має зенітно-ракетний комплекс С-300В російського виробництва часів холодної війни, який також має протибалістичні ракетні можливості, сказав Райт. Незрозуміло, чи вражали вони російські ракети, і деякі машини С-300В, схоже, були знищені ударами, додав він.

Оскільки Москві не вдалося швидко повалити уряд України в перші дні атаки, результати її ракетної кампанії, здається, були неоднозначними. Незважаючи на те, що українські військово-повітряні сили значно поступаються російським, вони все ще діють, і експерти кажуть, що їх протиповітряна оборона залишається життєздатною – факт, який спантеличив деяких військових аналітиків.

Призупинена наземна війна

На двох основних фронтах, на сході та півночі, Росії поки що мало що може показати для свого просування, а два найбільших міста України, Київ і Харків, тримаються перед випадками все інтенсивніших бомбардувань.

Українські мирні жителі підтримують регулярні війська, які намагаються відбити просування Росії, в тому числі за допомогою підрозділів цивільної оборони, які сформувалися по всій країні.

1.png

Міські партизани. Використання нетрадиційної війни в міських умовах стало однією з головних проблем для російських військ. Будівлі та дерева в густонаселених районах слугують схованням для українських воїнів.

Російські сили дедалі більше деморалізуються, на думку Сполучених Штатів, життєздатним і дуже рішучим українським опором, попри те, що Москва спрямувала майже всі сили, виділені для вторгнення, заявили представники оборони США цього тижня.

США та європейські країни постачають Україні різноманітну техніку, включаючи передову зброю, яка може знищувати бронетехніку. Ці ракети можуть бути особливо ефективними в міських умовах, маючи більше можливостей для команд приховувати себе під час засідок.

Серед цієї зброї — NLAW, протитанкова ракетна система нового покоління, розроблена спільно Великобританією та Швецією, і FGM-148 Javelin, легка американська система, яка може знищувати танки на відстані кількох кілометрів.

1.png

2.png

На зображеннях з України видно покинуту російську техніку, у тому числі танки, що говорить про логістичні збої, поряд з українськими атаками. «Вони просто не мають великого досвіду переміщення в іншу національну державу такого рівня складності та розміру», – сказав високопоставлений чиновник з оборони США про російську армію.

Чиновник сказав, що незрозуміло, чи була це невдача в плануванні чи в виконанні, але додав, що російські сили, ймовірно, адаптуються та змінять спосіб своєї діяльності.

Ще одним інструментом, який став важливим для українців у їхній боротьбі, є бойовий безпілотний літальний апарат Bayraktar TB2 – безпілотник турецького виробництва, який може нести невелике протиброньове озброєння. Посол України в Анкарі Василь Боднар заявив, що дрони були дуже ефективними; на відео, опублікованих українськими військовими, видно, що їх використовують для знищення транспортних засобів у російських колонах. Туреччина продала Києву кілька партій безпілотників TB2, які вона застосувала проти підтримуваних Росією сепаратистів на сході України.

За словами виробника, безпілотник може нести невелику протитранспортну зброю, швидше за все, «розумний мікробоєприпас» Roketsan MAM-L, який слідує за лазером до своїх цілей і здійснювати удар до 8 км. Бомби важать лише 22 кг, але розроблені з метою використання невеликого заряду, щоб пробити броню та знищити транспортний засіб.

1.png

2.png

Додамо ремарку і графіку від від Текстів:

ЗСУ активно використовують у протитанкових боях вітчизняні протитанкові комплекси "Стугна" і "Корсар". Їх дальність дії до 5 км, а опертор може перебувати за 50 метрі від установки пуску. В цьому вони переважають американські аналоги. Але випущеною ракетою потрібно керувати, в цьому вони гірші від наданої Заходом протитанкової зброї.

stugna.jpg

Тактика облоги

Останніми днями Росія змінила свою стратегію з прямого нападу до облогової війни. Минулого тижня російські війська попередили киян, щоб ті покидати свої домівки, перш ніж росіяни будуть бомбардувати місто і обсипали Харків ракетами, руйнуючи будинки та іншу цивільну інфраструктуру.

Голова Харківської ВЦА Олег Синєгубов заявив, що російські ракетні обстріли вразили центр другого за величиною міста України, включаючи житлові райони та будівлю обладміністрації.

У міськраді Маріуполя повідомили, що російські війська постійно й навмисно обстрілюють життєво важливу цивільну інфраструктуру в південно-східному українському порту, залишаючи його без води, опалення та електроенергії, а також не допускаючи припасів або евакуації людей.

1.png

2.png

Синєгубов зазначив, що оборона Харкова тримається. «Такі напади є геноцидом українського народу, військовим злочином проти мирного населення!».

1.png

БМ-21 «Град» є однією з реактивних систем залпового вогню (РСЗВ), які використовуються російською армією. Один батальйон із 18 пускових установок може за один залп доставити 720 ракет. Ракети некеровані і мають нижчу точність, ніж типова артилерія; їх не можна використовувати в ситуаціях, які потребують високої точності. Щоб знищити ціль, він запускає велику кількість ракет, розкиданих по території.

Тактика облоги, як правило, включає оточення позицій противника, перерізання шляхів постачання та втечі, а потім застосовує атаку з об’єднаними силами броні, сухопутних військ та інженерів.

Російські війська також розгорнули в Україні системи термобаричної зброї, що турбує західних спостерігачів щодо того, наскільки широко вони можуть бути використані, заявив у четвер міністр оборони Великобританії Бен Воллес.

Термобарична зброя розсіює хмару паливної суміші, яка потім запалюється через мить, створюючи потужний вибух. «Ми бачили розгортання систем термобаричної артилерійської зброї, і ми хвилюємося, наскільки широкими вони можуть бути», – сказав Воллес під час візиту до Естонії.

1.png

2.png

Росія ж каже, що її дії в Україні спрямовані не на окупацію території, а на знищення військового потенціалу свого сусіда та захоплення тих, кого вона вважає небезпечними націоналістами.

Що далі

Оскільки облога великих міст триває, коридори, які дозволять мирним жителям евакуюватися та доставити допомогу обложеним районам, були основним предметом переговорів між російською та українською делегаціями.

Український уряд звинуватив російські війська в обстрілі гуманітарного коридору, який Москва пообіцяла відкрити, щоб дозволити жителям евакуюватися з Маріуполя. Гуманітарна ситуація там катастрофічна, сказав віцепрем'єр.

Росія у вівторок відкрила окремий коридор, який дозволив жителям виїхати зі східного міста Суми, що стало першою успішною евакуацією по безпечному маршруту.

Тим часом Польща заявила у вівторок, що готова передати всі свої літаки МІГ-29 у розпорядження Сполучених Штатів, які американські законодавці наполягали, щоб потім передати українцям. Цей крок був швидко відхилений Вашингтоном. У Пентагоні заявили, що перспектива відправлення бойових літаків з території НАТО в зону бойових дій "викликає серйозні занепокоєння у всього альянсу НАТО". Передача таких літаків Україні означала б, що українці зможуть керувати літаками без додаткової підготовки.

Західні союзники прохолодно відреагували на пропозицію президента України Володимира Зеленського створити заборонену для польотів зону над Україною, заявивши, що участь в такий спосіб буде рівнозначна прямому конфлікту з Москвою.

збройні сили російсько-українська війна зброя

Знак гривні
Знак гривні