Білорусь несе повну відповідальність за агресивну війну проти України – лідери ЄС

Учасники неформального саміту ЄС, який 10–11 березня відбувається у Франції, заявили, що Білорусь разом із Росією несе повну відповідальність за розв'язану на території України війну. Про це пише сайт Гордон, спираючись на заяву сайту ЄС.

"Два тижні тому Росія повернула війну до Європи. Неспровокована та необґрунтована військова агресія Росії проти України грубо порушує міжнародне право та принципи Статуту ООН, підриває європейську та глобальну безпеку та стабільність. Вона завдає невимовних страждань українському населенню. Росія та її спільниця Білорусь несуть повну відповідальність за цю агресивну війну", – сказано у заяві.

Лідери ЄС наголосили, що винні у цій неспровокованій агресії будуть обов'язково притягнуті до відповідальності за свої злочини, у тому числі за невибіркові напади на мирне населення та цивільні об'єкти. У зв'язку з цим учасники саміту вітали рішення прокурора Міжнародного кримінального суду розпочати розслідування через воєнні злочини та злочини проти людяності в Україні.

НАТО підтверджує, що Росія використовує Білорусь як стартову точку для багатьох повітряних операцій в Україні. Про це пише CNN із посиланням на розвіддані, зібрані над польсько-українським кордоном.

Так, у четвер протягом двох годин радари на борту літака НАТО зафіксували близько дюжини літаків російського виробництва, які простоюють у Білорусі на північ від Чорнобильської атомної електростанції.

Раніше неодноразово військові чиновники запитували, чи вступить Білорусь у війну на боці Росії. Але в НАТО не можуть відповісти на це запитання. За їхніми словами, Білорусь і Росія використовують однакові МіГ-29 радянської епохи. Тому в режимі реального часу важко сказати, хто на них насправді літає.

агресія білорусь війна

Знак гривні
Знак гривні