Росіяни розпочали інформаційну підготовку з «обґрунтування» захоплення ядерно небезпечних об'єктів в Україні

Поширюють фейки про «причини взяття їх під російський контроль».

Російське Міноборони розпочало інформаційну підготовку «обґрунтування» захоплення військами РФ ядерно небезпечних об'єктів в Україні та поширення фейків про «причини взяття їх під російський контроль», пише у себе в фб членкиня Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України Ольга Кошарна.

Так, вони повідомляють, що "українські націоналісти" замінували реактор на експериментальній ядерній установці, що знаходиться у Харківському фізико-технічному інституті (ХФТІ). Ними було оголошено про те, що СБУ та військовослужбовці батальйону "Азов" планують підірвати реактор і звинуватити російську армію "у нібито нанесенні ракетного удару по експериментальній ядерній установці".

І 6 березня був обстріляний ЗС РФ Харківський фізтех із дослідною ядерною установкою «Джерело нейтронів».

6 березня також Росія почала розповсюджувати повідомлення про "ядерні приготування Києва".

Саме тому 6 березня ХФТІ та Інститут проблем безпеки АЕС опублікували заяву, у якій зазначають:

"Відразу три центральні інформаційні агентства Росії – Інтерфакс, РІА Новини та ТАРС – поширили дезінформацію з посиланням на поінформоване джерело в одному з компетентних відомств РФ про те, що Україна нібито з 1994 року має ядерну програму, роботи з якої активізувалися в 2014 році за негласним розпорядженням президента П. Порошенка. Саме цим росіяни намагаються виправдати напад на Україну та захоплення ЗАЕС та ЧАЕС.

Так, служба зовнішньої розвідки РФ стверджує, що «роботи зі створення ядерного вибухового пристрою, який надалі можна було б використати в конструкції ядерних боєзарядів, велися за декількома науковими напрямками. Ключова роль, мовляв, відводилася вченим «Харківського фізико-технологічного інституту» (ННЦ ХФТІ) , і нібито їм допомагали колеги з наукових інститутів по всій Україні, включаючи Інститут проблем безпеки АЕС (ІПБ АЕС). Вчені зі згаданої установи буцімто проводили роботи в зоні Чорнобильської АЕС як щодо виготовлення «брудної» бомби, так і виділення плутонію, оскільки звичний для Чорнобильської зони підвищений радіаційний фон приховував проведення таких робіт».

Ми, генеральний директор Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" академік Микола Шульга та директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій академік Анатолій Носовський повною відповідальністю заявляємо:

діяльність наукових установ НАН України (у тому числі ННЦ ХФТІ, ІПБ АЕС та ІЯІ), які працюють на ядерну енергетичну галузь, перебувають під постійним контролем з боку Департаменту ядерних гарантій Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Інспектори Віденського міжнародного центру МАГАТЕ проводять інспекційні обстеження територій наукових інститутів, лабораторних та офісних приміщень у Харкові, Києві та м. Чорнобилі з метою перевірки відсутності незаявлених ядерних матеріалів та діяльності наукових установ, що не відповідає статутним завданням. Під час цих обстежень інспектори МАГАТЕ перевіряють діяльність інститутів, наукові та практичні можливості дослідницьких лабораторій, проводять необхідні обстеження та вимірювання за допомогою спеціального обладнання.

Тому все, що повідомляють ЗМІ РФ про нібито наявну ядерну програму України, не відповідає дійсності і є одним із численних фейків, які зараз поширюють хворі на голову російські пропагандисти".

NSC_KIPT_2021_-_02.jpg

Територію Харківського фізико-технічного інституту окупанти обстріляли з "градів"

Нагадаємо також, що українські атомники запропонували:

  1. Уряду України звернутися до міжнародних партнерів щодо запровадження санкцій проти корпорації Росатом з усіма його складовими – компанією "ТВЕЛ" "Росатоменерго" тощо.
  2. НАЕК "Енергоатом" звернутися до Всесвітньої асоціації операторів АЕС про виключення Росатоменерго зі складу учасників за ядерний тероризм щодо ядерно-небезпечних об'єктів на території України (об'єкти в Зоні відчуження, ЗАЕС та ядерної установки у ХФТІ "Джерело нейтронів") та ліквідації Московського бюро ВАТ АЕС. А також виключити із усіх міжнародних ядерних об'єднань, включаючи Європейське ядерне товариство тощо.

Довідково. У Харкові російські війська обстріляли Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут», де знаходиться ядерна установка. «Сьогодні російським агресором здійснено обстріли з реактивних систем залпового вогню «Град» по території Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут (ННЦ ХФТІ)», – йдеться у повідомленні. Зазначається, що там знаходиться дослідна ядерна установка «Джерело нейтронів», в активну зону якої завантажено 37 паливних ядерних елементів.

Руйнування установки та сховищ ядерних матеріалів могло призвести до масштабної екологічної катастрофи.

Знак гривні
Знак гривні