Війна РФ проти України може змінити систему енергоспоживання

Німеччина, яка мала на меті перейти на 100% відновлювані джерела енергії до 2040 року, вже посунула свою мету на п’ять років після того, як Росія вторглася в Україну.

Як пише CNN Business, Головний представник ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон заявила у четвер, що наступного тижня ЄС оприлюднить свій план щодо зменшення залежності від російського газу та прискорення переходу на відновлювані джерела енергії.

Війна в Україні також надала актуальності розмовам про те, чи зможе світ продовжувати використовувати стільки енергії, скільки він використовує.

У Міжнародному енергетичному агентстві стверджують, що якби всі будівлі в Європейському Союзі зменшили тепло лише на 1 градус Цельсія, ЄС заощадив би 10 мільярдів кубометрів газу. Це приблизно стільки ж природного газу, що Нью-Йорк споживає за три місяці, або стільки, скільки Угорщина споживає протягом року.

Тара Конноллі, активістка міжнародної неурядової організації Global Witness, яка спеціалізується на газі, каже, що Європа повинна запустити програму надзвичайних ситуацій для утеплення будинків, заміни газових котлів на теплові насоси та прискорення переходу на відновлювані джерела енергії.

«Це абсолютно зрозуміло, що газова залежність Європи надала Путіну ресурси для участі в його кривавому заході в Україні, водночас заважаючи відповіді Європи», – сказала вона. «Цей момент показав, що викопне паливо не тільки шкодить клімату, а й сприяє більш нестабільному та небезпечному світу».

Європа російсько-українська війна газ

Знак гривні
Знак гривні