Аварійна ситуація на Запорізькій АЕС. Не панікуйте і не пийте йодні таблетки

Пояснення спеціаліста

Через аварійну ситуацію через бойові дії на Запорізькій АЕС на прилеглих і на лише на прилеглих до АЕС територіях серед людей починає ширитися паніка щодо можливого викиду радіації.

заес.jpg

Момент влучання одного зі снарядів у ЗАЕС

Як результат, люди починають вдаватися до різноманітних непродуманих кроків, зокрема, пити йодовані таблетки. ТЕКСТИ надають коментар завідувача відділу інформатики навколишнього середовища Інституту проблем математичних машин та систем НАН України доктора технічних наук Івана Ковальця, який він розмістив у себе на ФБ:

Громадяни, йод токсичний!

Тому застосування йодної профілактики обмежено критеріями втручання відповідно до Норм радіаційної безпеки України!

Навіть якби сталася трагедія, і сталася б аварія на АЕС (чого, дасть Бог, не станеться!), відповідно до умов втручання йодна профілактика, найімовірніше, не знадобиться за межами 30 км зони.

На підтвердження цього у коментарі картинка СЦЕНАРНОГО (тобто ГІПОТЕТИЧНОГО) моделювання важкої аварії на ЗАЕС при постійній швидкості вітру 5 м/с та зона йодної профілактики для дітей, розрахована системою Євросоюзу Родос.

274722024_2197075917114213_9067544389345590538_n.jpg

Ця картинка наводиться лише для того, щоб читачі побачили розмір території, яка може потрапити під йодну профілактику. Взято сценарій постійного напрямку вітру, оскільки при постійному напрямку вітру йодна профілактика поширюється на найбільшу відстань. Ця відстань для швидкості 5 м/с перебуває в межах 10 км. За швидкості вітру 2 м/с воно буде приблизно 20 км. У реальній ситуації максимальна відстань для йодної профілактики буде меншою, оскільки вітер змінює напрямок.

Система розрахунку контрзаходів при радіаційних аваріях РОДОС налаштована та функціонує у Центрі прогнозування радіаційних аварій в Укргідрометцентрі, у Держінспекції ядерного регулювання, а також на всіх українських АЕС. За будь-якого сценарію розвитку подій буде зроблено прогноз та надано компетентні рекомендації населенню.

Уважно читайте повідомлення Державної інспекції ядерного регулювання України, ДСНС та інших державних органів України, які відповідають за радіаційну безпеку, не слухайте алармістів, не робіть жодних дій без рекомендацій згаданих компетентних організацій та не шкодьте своєму здоров'ю!

Знак гривні
Знак гривні