Екологи закликають світ заборонити експорт деревини з Росії та Білорусі

Щорічний експорт з цих країн перевищує 16 млрд доларів

Більш ніж 120 правозахисних, екологічних та інших громадських об’єднань закликають уряди заборонити імпорт російської та білоруської деревини, повідомили ТЕКСТИ в Українській природоохоронній групі.

У 2021 році обидві країни експортували деревини та продуктів з неї на понад 16 мільярдів доларів. Ця величезна сума є важливою для військових дій Росії – вона допомагає екіпірувати російських солдатів, заправляти їхні танки, виробляти їхні бомби.

58f64b81eb852b7c3dbd6b9f576bd.jpeg

Росія та Білорусь одні з основних експортерів лісу у світі

Країни, що підтримують Україну, – США, ЄС, Японія та інші – також споживають велику кількість російської та білоруської деревини. Споживачами є багатомільярдні компанії, такі як IKEA, Egger, Mondi, Kronospan та інші. Друзі України вже запровадили окремі економічні санкції проти Росії та Білорусі, але цього замало для зупинки щоденних смертей та знищень.

Саме тому більш ніж 120 екологічних, правоохоронних, антикорупційних та інших громадських об’єднань та активістів з України, Білорусі, США, Великої Британії, Грузії, Молдови, Польщі, Німеччини та інших європейських країн звернулися до урядів дружніх до України країни з вимогою негайно заборонити імпорт усіх видів російської та білоруської деревини та товарів з неї.

Вони також звернулися до систем сертифікації деревини FSC (Forest Stewardship Council), PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification) та SBP (Sustainable Biomass Programme) з вимогою призупинити сертифікацію російської та білоруської деревини, оскільки стале ведення лісового господарства не може передбачати вторгнення до мирної держави.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України також офіційно звернулося до європейських країн з вимогою заборонити імпорт російської деревини.

Знак гривні
Знак гривні