Starlink запрацював в Україні

Але поки незрозуміло, як ним користуватися

26 лютого, на третій день війни, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров попрохав Ілона Маска якомога швидше забезпечити Україні доступ до інтернету Starlink, повідомляє Liga. Появі Starlink в Україні посприяв початок повномасштабного вторгнення Росії.

90f0257d1e40ec3b6b72d26a2512784453cd7dc6.jpg

Увечері 28 лютого перша партія терміналів Starlink вже прибула до України – її фото показав Федоров. 

Тест інтернету Starlink в Україні вже провів київський інженер Олег Кутков, який раніше купив комплект з антени та термінала. Максимальна швидкість досягла 200 Мбіт/с.

Однак досі незрозуміло, хто в нашій країні зможе користуватися інтернетом від Starlink та чи будуть продаватися термінали. Liga.Tech упродовж декількох днів так i не змогла отримати коментар. У Мінцифрі нам порадили звернутися до Держспецзв'язку, але там нам відмовили у наданні інформації.

Що таке Starlink та як ним користуватися?

Глобальна супутникова система Starlink – проєкт компанії SpaceX Ілона Маска. Його розробку розпочали у 2015 році, тестові прототипи запустили у лютому 2018 року, а перша група з 60 супутників-прототипів була запущена у травні 2019 року. Сумарний обсяг капіталовкладень у проєкт супутникового інтернету Starlink може дійти до $20-30 млрд. Загалом планується запустити 42 000 супутників.

Супутники Starlink – це плоска панель вагою близько 295 кг, оснащена електростатичними двигунами, що працюють на криптоні. Вони можуть підійматись на орбіту, маневрувати у космосі та сходити з орбіти. Зараз уже понад 140 супутників Starlink зійшли з орбіти.

На кожному супутнику встановлена одна сонячна батарея, чотири фазовані антенні решітки та датчики орієнтації за зірками. Starlink використовує систему стеження за космічним сміттям Міноборони США, щоби виконувати маневри для уникнення зіткнення з власне космічним сміттям та іншими супутниками та станціями.

Знак гривні
Знак гривні