Росія заблокувала судноплавство у Чорному морі, а Туреччина закрила Босфор

Президент України Володимир Зеленський подякував Президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану за підтримку. А саме – за рішення про заборону проходу російських військових кораблів через Босфор.

Цей крок важливий з огляду на складну ситуацію з обороною Півдня України від російських загарбників.

Раніше сьогодні, 26 лютого, Чорноморський флот Росії почав «операцію з протидії тероризму» в Чорному та Азовському морях.

– Наразі з кораблів ЧФ (імовірно, командир 30-Ї дивізії надводних кораблів Чорноморського флоту РФ, командир ракетного крейсера «Москва» – це флагманський корабель дивізії та ЧФ, та підпорядковані їм командири кораблів (безпосередні виконавці на кораблях – вахтові офіцери та зв‘язківці) на 16 міжнародному радіоканалі оголошують для суден, що в Чорному та Азовському морях розпочато «контртерористичну операцію», – повідомив на своїй Facebook-сторінці Андрій Клименко з Інституту Чорноморських стратегічних досліджень.

Весь район в північно-західній частині Чорного моря, на північ від паралелі знаходження острова Зміїного – N 45-21 – перекрито групою кораблів на чолі з крейсером «Москва» із завданням закриття району проведення «операції».

Ці кораблі РФ протизаконно вимагають зупинки суден під прапорами різних держав, які рухаються з Одеси, Дунаю в напрямку Босфору, а також у зустрічному напрямку, до портів України.

Азовське море перекрите повністю. Морський трафік для суден до/з українських портів Маріуполь та Бердянськ припинено.

російська експансія війна

Знак гривні
Знак гривні