Російсько-українська війна. Хроніка подій (оновлюється)

Приблизно о 04:45 по Києву, після звичних придуманих звинувачень, він оголосив про початок спеціальної військової операції проти України, для "демілітарізації та денацифікації" і покарання "військових злочинців". За всіма ознаками, це повномасштабна атака по всім напрямкам, тобто так званий "найгірший сценарій".

22:03 Державна прикордонна служба повідомляє, що зв’язок із прикордонниками на Зміїному втрачений, ймовірно острів захопили російські війська. Нагадаємо, що прикордонники і морпіхи протягом дня відбили декілька атак ворога, який в десятки разів переважав їх по кількості

21:30 Україна б'ється за позиції в Гостомелі: там триває бій

21:11 Нові санкції від США: "Ми обмежимо здатність влади Росії діяти в доларах, євро, єні... Введено санкції проти банків, які володіють активами на трильйон доларів, і відключимо банки від фінансової системи, включаючи ВТБ, який має 250 млрд доларів активів", - заявив президент Джо Байден.

19:34 Російські окупанти захопили контроль над аеропортом у Гостомелі, що знаходиться менш ніж у 10 км від Києва. Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі УП. Подоляк повідомив, що українські підрозділи Збройних Сил після запеклих боїв утратили контроль над аеропортом "Гостомель". Вірогідно у цей момент до аеропорту підлітає російський десант на багатьох ІЛ-86. У випадку успішної висадки, ці сили можуть здійснити швидкий кидок на Київ.

19:29 Великобританія вводить санкції проти Росії. Головне з виступу прем'єра Джонсона: - Замороження активів банку ВТБ - Обмеження на суми, які росіяни можуть тримати на рахунках у Великобританії - Заборона польотів «Аерофлоту» - Закриття експорту високотехнологічної продукції до РФ

19:12 Радниця командувача Сухопутних військ ЗСУ повідомляє, що війська РФ захопили ЧАЕС

17:55 Христо Грозєв повідомляє, що за його інформацією з Пскова вилетіло близько 10 бортів ІЛ-86 з російським десантом, який прямує на Київ (ймовірно на Гостомель). Це дуже серйозна загроза, яку треба ліквідувати, для того щоб Київ встояв. Орієнтовний час прибуття десанту: 18:30 за Києвом

17:30 З півдня приходить суперечлива інформація, за непідтвердженими даними українським військовим начебто вдалося відбити назад Каховську ГЕС.

17:00 Недобрі новини з Півдня: За повідомленням Херсонської ОДА: «Генічеський район: всі державні структури перейшли під контроль окупантів. Бериславський район: велика колонна бронетехніки перетнула Каховську ГЕС і рушила в сторону Великої Олександрівки… Каховський район: військова техніка стоїть у місті Нова Каховка. Херсонський район: Інформація часткова. Олешки під контролем російських військ... Переправа через Дніпро під контролем окупантів"

16:33 В районі Глухова наші військові застосували ПТРК Javelin - знищено колону з 15 російських танків.

FMXlZIbXIAE0Ay2.jpeg

Працюють Javelin

16:22 Острів Зміїний атакували з російських кораблів. Окупанти вели вогонь по острову зі ствольної корабельної зброї. Прикордонники та ЗСУ тримають оборону. Наразі в районі острова знаходиться два кораблі ЧФ РФ «Москва» та «Василий Быков». - ЗСУ

16:21 Інформаційна війна: ВоксУкраїна повідомляє, що Ключові провокації та деза росії станом на 14:00 наступні: ❌Захоплення міст Маріуполь Щастя, Херсон та Харків; ❌Знищення українського флоту та авіації; ❌Знищення 95% українських ПВО; ❌Прикордонники та ЗСУ нібито не чинять спротив; ❌росія звільняє Україну від нацизму.

15:51 Спроба ракетного удару по Трипільскій ТЕС

15:35 У Чорноморській операційній зоні Збройні Сили України використовують безпілотні літальні апарати “Байрактар”, – йдеться в повідомленні ГШ України.

15:22 Прикордонники та військовослужбовці Збройних сил України ведуть бої на напрямку Сум, повідомляє ДПСУ

"Прикордонники із ЗСУ та Нацгвардією вступили в бій із російськими окупантами на околиці Сум. Українські військові тримають оборону. За наявною інформацією, РФ здійснює наступ із боку н.п. Конотопу"

13:40 Гостомель(аеропорт) атакували близько 20 російських гелікоптерів. Три з з них збили сили ППО. На фото -- один із підбитих апаратів

FMW-EBxXwAAKwWn.jpeg

13:13 Непідтверджена інформація: Поточна ситуація на фронті за даними OSINT-експертів. Сподіваємось що наш план складається у обороні правого берега Херсонської області

FMWz3FzagAM_XDh.png

12:56 Судячи із наявної інформації в мережах, ситуація на Півдні (в Херсонській області) наразі найгірша з усіх напрямків.

12:48 Генштаб ЗСУ повідомляє про сьомий збитий за сьогодні російський літак

12:02 Ще одна російська ракетна атака по військовій частині під Броварами. Один вибух.

12:01 Відео бою біля Харкова, горить знищена російська техніка

11:50 Відео одного із знищених сьогодні літаків можна побачити тут

zbytyj-litak-katapult.jpg

11:47 Зеленський оголосив: Україна розірвала дипвідносини з Росією

10:40 За оперативною інформацією Генштабу, у бою на окружній дорозі у Харкові російські окупанти несуть втрати

10:25 Прикордонні підрозділи діють відповідно до ситуації, що розгортається на ділянках відповідальності та у взаємодії з усіма силами оборони. В районі н.п Копані та Іваново Херсонської обл воїни ведуть бій з противником. ДПСУ

09:54 Російська військова техніка, в тому числі броньована порушила державний кордон в Чернігівській, Сумській, Луганській, Харківській, Житомирської областях і в Криму. Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.
«Зокрема, в Чернігівській області ворожа техніка пройшла через пункти пропуску «Сеньківка» та «Гремяч» і на інших напрямках. Також рух колон відбувся через пункт пропуску «Бударки» в Харківській області та на напрямку пункту пропуску «Мілове» в Луганській області. Обстрілу піддалися більшість прикордонних підрозділів та прикордонні наряди Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей».

09:50 За непідтвердженою офіційно інформацією з відео-зйомок, на околицях Харкова, помічена перша російська техніка. Там ворог організував щось на кшталт блок-поста. Коордиинати 50.0549,36.36091, це північний схід міста, в районі окружної дороги.

07:50 За оперативною інформацією українське ППО збило російський літак в районі проведення ООС. Попередньо – це Су-24.

07:33 ДПСУ: "З 5 ранку відбувається атаки на прикордонні підрозділи, прикордонні наряди та пункти пропуску відбуваються з застосуванням артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї. Це відбувається в межах Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей. Крім того, атака відбувається з ТОТ АР Крим."

07:26 Станом на 7:00 завдано ракетного удару по більшості аеродромів. ППО працює. Авіація Повітряних сил не подавлена.

07:21 Немає підтвердженої інформації про "бої за аеропорти" чи десант в Одесі. Поки що підтверджена інформація лише про ракетні удари по військових об'єктах та артилерійську атаку (РСЗВ, "Гради" та інше) вздовж кордону України

06:58 Дуже правильне і вчасне звернення від президента України. Він обіцяє постійну комунікацію

06:50 Від редакції: не варто збільшувати паніку і намагатися приймати хаотичні рішення прямо зараз. Наприклад, не варто намагатися виїхати прямо зараз із Києва – ви, найпевніше, потрапите у затори. Дорога може бути не менш небезпечною, ніж перебування у великому місті, принаймні у перші дні.

06:39 Інтерфакс підтверджує, в Одесі і Маріуполі висаджується морський десант - не підтверджено

06:11 РНБО оголосить воєнний стан

06:28 Нові два вибухи в районі Києва. На цей момент можна зробити висновок, що напад Росії відбувається по найгіршому сценарію: атака відбувається по всьому кордону у тих місцях, де були зосереджені російські сили. Зараз відбувається обстріл з артилерії та РСЗВ ("гради" та інше) території України, перед початком наземного вторгнення.

06:04 За інформацією наших джерел, на злітній смузі Борисполя на цей момент стрільби не чути, хоча були непідтверджені повідомлення про начебто спроби захоплення.

05:40 Скоріше за все, повідомлення про вибухи викликані атакою крилатих ракет. На цей момент повідомлення про вибухи з Харкова, Києва, Одеси, Краматорська, Маріуполя, Миколаєва, Херсона, Бердянська

05:20 Є повідомлення про сильні вибухи у Харкові, є неперевірені фото. Зараз вже можна казати, що це, найімовірніше, попередня ракетна атака.

FMVKFZ2WYAET2R9.jpeg

Фото вибуху у Харкові (попереднє)

05:15 Перші вибухи невідомого походження було чути в Києві близько 05:05. Є інформація, непідтверджена, про вибухи в інших містах – наприклад, з Одеси

Із загального сенсу заяви Путіна зрозуміло, що це не "локальна операція", навпаки, напад відбувається на всю Україну, хоча він говорив про "операцію на Донбасі". Почитати його маячню можна тут

Оновлюється ...

Знак гривні
Знак гривні