Замість воєнного стану, спрямованого проти ворога, Зеленський хоче диктатуру проти власних громадян, – В'ятрович

ВОЄННИЙ стан спрямований на відсіч ворогу і передає значну владу АРМІЇ та ВОЄННИМ АДМІНІСТРАЦІЯМ. Натомість НАДЗВИЧАЙНИЙ стан встановлює в країні ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ РЕЖИМ.

Про це пише депутат від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович:

"Замість воєнного стану для відсічі ворогу Зеленський запроваджує поліцейську диктатуру проти власних громадян. Зупинити це може лише Верховна Рада, відхиливши незаконний указ і повернувши президента в правове поле", – пише депутат.

"Все дуже серйозно. Те, що зараз відбувається, є спробою Зеленського під приводом російської загрози узурпувати владу всупереч Конституції та законам України".

Законодавство не дає права запроваджувати надзвичайний стан замість воєнного, бо це дві кардинально різних речі.

ВОЄННИЙ стан спрямований на відсіч ворогу і передає значну владу АРМІЇ та ВОЄННИМ АДМІНІСТРАЦІЯМ. Обмеження прав громадян при цьому слугують обороні від зовнішньої агресії. Воєнний стан допомагає мобілізувати весь народ на оборону країни.

Натомість НАДЗВИЧАЙНИЙ стан запроваджується у випадку стихійних чи техногенних катастроф або заворушень і встановлює в країні ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ РЕЖИМ. В опублікованому в медіапроєкті Указу Зеленського йдеться саме про поліцейську диктатуру – цензуру в українських медіа, вилучення у людей зброї, комендантську годину, заборону партій і зібрань тощо. Це не має нічого спільного з відсіччю ворогу.

У Законі «Про оборону України» чітко сказано:
«У разі збройної агресії проти України або загрози нападу на Україну Президент України приймає рішення про загальну або часткову мобілізацію, введення ВОЄННОГО стану в Україні або окремих її місцевостях, застосування Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, подає його Верховній Раді України на схвалення чи затвердження, а також вносить до Верховної Ради України подання про оголошення стану війни».

Закон «Про правовий режим надзвичайного стану» (стаття 1) визначає, що «надзвичайний стан – це особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні чи в окремих її місцевостях при виникненні надзвичайних ситуацій ТЕХНОГЕННОГО АБО ПРИРОДНОГО характеру не нижче загальнодержавного рівня, що призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створюють загрозу життю і здоров’ю громадян, або при спробі ЗАХОПЛЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ ЧИ ЗМІНИ КОНСТИТУЦІЙНОГО ЛАДУ України шляхом насильства».

Зараз в Україні має вводитися саме воєнний стан, визначення якого дане в ст. 1 Закону «Про правовий режим воєнного стану»
«Воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ ЧИ ЗАГРОЗИ НАПАДУ, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини й громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень».

Верховна Рада не має права затверджувати антиконституційний указ! Натомість ми маємо діяти самі й вимагати від Президента діяти відповідно до Конституції та Закону «Про оборону України».

надзвичайний стан воєнний стан ескалація зеленський опозиція закон в'ятрович

Знак гривні
Знак гривні