Окупанти гатять по Донбасу і кажуть, що "Київ посилює провокації"

Службовці російських гібридних сил на Донбасі з початку доби 17 лютого обстрілюють десятки населених пунктів з мінометів та іншого озброєння.

Про це свідчать зведення пресцентру операції Об’єднаних сил станом на 11:00 17 лютого, facebook-сторінка очільника гуманітарної місії "Проліска" Євгенія Капліна, – передає УП.

Обстріл дитсадка у Станиці Луганській та розбір фейку про "Кондрашевку" – ФОТО, КАРТА

Станом на 11 годину поточної доби з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 29 порушень режиму припинення вогню, 27 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Унаслідок дій ворога один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан його здоров’я – середньої важкості. 

За попередньою інформацією, внаслідок обстрілів з боку російсько-окупаційних військ поранено двох цивільних осіб.

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь з метою припинення вогневої активності противника.

Переважно незаконні збройні формування застосовують міномети калібру 120 та 82 мм.

По Станиці Луганській запустили загалом 32 снаряди з мінометів 122 мм. Наразі половина населеного пункту залишилася без електропостачання.

Тричі окупанти обстрілювали Новотошківське з гранатометів та мінометів.

Крім того, незаконні збройні формування вели вогонь по населених пунктах:

За даними Капліна, поранення лівої долоні та черевної порожнини дістала 65-річна жінка, яка стояла на автобусній зупинці в Мар’їнці. 

Крім того, за словами волонтера, бойовики стріляли в напрямку Тарамчука, внаслідок чого пошкодили електропостачання в селі.

Внаслідок обстрілу окупантів селища Врубівка на Луганщині перебито газопровід, один зі снарядів впав у двір ліцею, де тривали заняття.

"Близько 10 години 25 хвилин ранку відбувся обстріл зі сторони тимчасово окупованої території по населеному пункту смт Врубівка, внаслідок чого один зі снарядів влучив у двір Врубівського ліцею Попаснянської міської територіальної громади.

На момент обстрілу в ліцеї перебували 30 учнів та 14 осіб персоналу. Станом на 11 годину 10 хв вісім учнів та два працівники персоналу перебувають у підвальному приміщенні ліцею, решту дітей забрали батьки".

І при цьому Кремль цинічно бреше

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив про "посилення провокаційних дій Києва біля лінії розмежування на Донбасі в останню добу".

Він сказав, що Кремль "знайомиться з матеріалами ЗМІ щодо поточної ситуації на південному сході України, констатуючи, що ситуація в цьому регіоні нагнітається".

"Ми чуємо протягом останньої доби повідомлення про те, що, мовляв, Росія зберігає величезний ударний потенціал на кордоні, але йдеться про нашу власну територію. Але ніхто, жоден західний представник, не говорить про величезний ударний потенціал українських озброєних сил на лінії розмежування.

А разом із провокаційними діями, які лише посилилися в останню добу або кілька діб, це дуже і дуже небезпечна ситуація".

Військові експерти зазначали, що Росія, яка вісім років здійснює гібридну військову агресію проти України, може використати як формальний привід для відкритого нападу на українські території провокацію на тимчасово окупованій території Донбасу.

луганщина пропаганда ескалація путін донеччина

Знак гривні
Знак гривні