Попри заяви щодо "дипломатичного шляху", РФ відмовилася від зустрічі в ОБСЄ і планує визнати ОРДЛО

Росія не збирається брати участі у зустрічі ОБСЄ, скликаній Україною через відсутність відповіді Москви на запит за механізмом зменшення ризиків.

Про це заявив заступник глави МЗС РФ Александр Грушко, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на РБК.

За даними місії головуючої в організації Польщі, консультації відбудуться 15 лютого о 16:00 за київським часом.

Поки що немає жодного підтвердження деескалації. Заявам Росії вірити не можна

Нагадаємо, Україна активувала механізм зменшення ризиків через ОБСЄ у п’ятницю 11 лютого, РФ мала надати відповідь протягом 48 годин. 

9 лютого механізм зниження ризиків Віденського документа ОБСЄ активували також і країни Балтії, звернувшись до Білорусі через її масштабні спільні з РФ військові навчання.

У зв’язку з відсутністю відповіді Україна 13 лютого скликала зустріч з РФ та всіма державами-учасницями протягом наступних 48 годин для обговорення посилення та переміщення військ РФ уздовж українського кордону та у тимчасово окупованому Криму.

Війська РФ постійно соваються вздовж українського кордону – головнокомандувач ЗСУ

Плани визнати ОРДЛО як "незалежні" території

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що визнання Росією "незалежними" окупованих районів України ОРДЛО стане грубим порушенням територіальної цілісності та суверенітету України й підірве зусилля з пошуку політичного вирішення конфлікту на Донбасі.

Державна дума Росії 15 лютого проголосувала за те, щоб направити звернення до президента РФ Владіміра Путіна з проханням визнати "незалежними" окуповані райони України ОРДЛО.

Автори проєкту – депутати з Комуністичної партії.

На розгляді Держдуми був ще один схожий проєкт постанови, внесений депутатами від "Єдиної Росії".

Однак він передбачав не негайне звернення до Путіна, а попереднє узгодження з МЗС, Міноборони та іншими відповідальними відомствами.

Депутати ручної Думи обрали натомість пропозицію комуністів (як більш загрозливу).

ескалація путін луганщина донеччина

Знак гривні
Знак гривні