Фіни не побажали б "фінляндизації" Україні – та й ворогам би теж

Цей термін часів "холодної війни", коли в обмін на неокупацію сусіда Росією (тоді СРСР) країна вимушено прислухалася до бажань імперії, досі звучить принизливо для фінів.

Prime Minister Sanna Marin of Finland.Credit...Pool photo by Johanna Geron
Prime Minister Sanna Marin of Finland.Credit...Pool photo by Johanna Geron

Фінляндія так і не вступила до НАТО, однак з часів радянської спроби вторгнення добре озброєна, – пише New York Times.

Небезпека умиротворення агресора часто обговорюється у Фінляндії – власне кажучи, фіни стверджують, що їхня незалежність і щеплення до нового раунду "фінляндизації" йде від поваги, яку навіть пан Путін має до фінської традиції військової доблесті, а також від їхньої готовності братися до зброї, щоб себе оборонити.

СРСР вважав, що "розчавить" свого маленького сусіда у 1939 році, однак значно менші фінські сили місяцями стримували потужну Червону армію.

Зрештою Сталін таки переміг у так званій Зимовій війні – однак совіти так і не окупували країну, й Фінляндія зберегла свою незалежність.

На противагу Швеції, яка значною мірою роззброїлася, Фінляндія залишається добре озброєною – наприклад, нещодавно замовивши у Сполучених Штатах 64 військових винищувачі F-35.

Невелика країна з населенням лише в 5.5 млн осіб має при цьому добре треновану армію чисельністю 180 тисяч осіб – і потужну національну рішучість оборонятися.

До речі, попри те, слово "фінляндизація" знову виникло в розмовах, молоді фіни вже не завжди знають його значення. Вони лише пам'ятають зі школи, що це щось неприємне з часів "холодної війни", що припинилося на межі 1980-х та 1990-х.

"Я почула термін фінляндизація у вечірніх новинах учора, – каже 35-літня Marleene Rytioja, ганяючись по дитячій секції бібліотеки за своїм дворічним сином. – Я колись чула цей термін у школі, але не знаю, що він означає". Вона сказала, що, здається, воно має негативне значення, але що ідея про те, що Росія щось там визначає в її житті, видається цілком чужою її реальності.

Стаття повністю (англійською)

війна сталін срср путін імперіалізм холодна війна фінляндія

Знак гривні
Знак гривні