Пішли фабрикації. Білорусь заявляє про порушення кордону "шпигунським" дроном

Білорусь заявила про нібито порушення свого кордону українським безпілотником та викликала до МЗС посла України; в МЗС і ДПСУ України заперечили інцидент.

Раніше США попереджували, що РФ може сфабрикувати привід для вторгнення в Україну

FKkxHcXXoAE33dQ.jpg

Тим часом Україна оточена російськими військами

Ситуація на кордонах: нові супутникові знімки від компанії MAXAR

Як повідомляє "Європейська правда", заяву білоруського МЗС наводить державне інформагентство "БЕЛТА".

"Український безпілотник 24 січня 2022 року незаконно перетнув державний кордон Білорусі, був зафіксований у повітряному просторі країни та примушений до посадки фахівцями збройних сил. На основі аналізу даних бортової апаратури достеменно встановлено, що він був запущений з території України з метою нелегальної розвідувальної діяльності над військовим полігоном Брестський", – зазначається у заяві.

МЗС Білорусі заявляє, що викликало посла України Ігоря Кизима та висловило йому протест. 

"До української сторони доведено, що цими недружніми кроками вона зумисно провокує ескалацію напруги у регіоні, що не сприяє цивілізованому двосторонньому діалогу. Білоруська сторона вимагає недопущення подібних деструктивних дій", – заявили у Мінську.

Речник МЗС України Олег Ніколенко заперечив факт інциденту та назвав це черговою провокацією влади у Білорусі.

"На заміну міфічним "тоннам зброї" прийшли "безпілотники". Україна не використовувала БПЛА. Закликаємо Мінськ не підігрувати дестабілізаційним діям Росії. Спокій на кордоні Білорусі та України в інтересах всього регіону", – наголосив він.

Провокацією назвали заяву Білорусі й в Державній прикордонній службі.

"Ми добре пам’ятаємо про контрабанду зброї з України, яку в РБ доставляли "тоннами". І це відбувалося, зі слів Лукашенка, з регулярною періодичністю. Далі був "наглухо закритий" кордон. Тепер вони вигадали міфічні "безпілотники", – наголосив речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі УП.

Він повідомив, що білоруська сторона нещодавно надіслала лист, у якому зазначала про фіксацію за 500 метрів від кордону з Україною над територією РБ безпілотного літального апарату, і що вони вживають заходів зі встановлення приналежності БПЛА.

В офіційному листі прикордонники РБ не зазначали про незаконний перетин кордону чи можливу приналежність літального апарату.

У відповідь прикордонники України наголосили, що в зазначений суміжною стороною час та на вказаному напрямку БПЛА не використовувалися.

"Проте Білорусі тут головне не вийти на самих себе. Адже варто враховувати про спільні військові навчання РБ з РФ, які анонсувалися і проходять на території Білорусі. Можливо, вони спостерігали своїх же", – додав Демченко.

білорусь агресія кордон авіація ескалація росія провокація

Знак гривні
Знак гривні