Сім років тому Маск запустив ракету. Тепер вона неконтрольовано падає

Другий ступінь ракети космічної компанії SpaceX, яку запустили ще у 2015 році, прямує до Місяця. За розрахунками науковця Білла Грея, вже 4 березня вона може зіткнутися із поверхнею супутника, поповнивши кладовище космічних апаратів на Місяці.

Про це пише Space.com,передає Громадське.

Ракету Falcon 9 запустили з Флориди в лютому 2015 року для виведення супутника DSCOVR, що має проводити спостереження за Сонцем та Землею.

Апарат встиг відправити супутник-обсерваторію до точки Лагранжа – гравітаційно нейтральної позиції на лінії з Сонцем, що в чотири рази далі від Місяця. 

На цьому етапі ракеті забракло палива, щоб повернутися в атмосферу Землі, і не вистачило енергії, щоб вийти з гравітації системи Земля-Місяць.

Тож другий ступінь ракети залишився в космосі та почав рухатися, за словами Бергера, за «певною мірою хаотичною орбітою».

"Нічого, ми передбачили можливість помилки", – казав персонаж, який пародіює Маска та ще кількох Безосів та інших Джобсів у чорній комедії "Не дивіться вгору"
"Нічого, ми передбачили можливість помилки", – казав персонаж, який пародіює Маска та ще кількох Безосів та інших Джобсів у чорній комедії "Не дивіться вгору"

Аналітик даних Білл Грей, який керує компанією Project Pluto, що постачає програмне забезпечення професійним астрономам і астрономам-любителям, розрахував, що зіткнення апарата із поверхнею Місяця може статися 4 березня. Очікується, що удар припаде на великий старий кратер Герцшпрунг на протилежному боці Місяця, тобто ми його побачити не зможемо.

За словами науковця, це може бути першим випадком, коли космічний апарат опиниться на поверхні Місяця незаплановано.

космос місяць маск

Знак гривні
Знак гривні