Газпром знову маніпулює, заявляючи про рекордно низькі запаси газу в Європі та Україні

Російський газовий монополіст заводить стару платівку, натякаючи на те, що Європі та Україні не вистачить палива до весни. Сайт Цензор наводить цитату із пресрелізу «Газпрому»: "Заповненість українських підземних сховищ перебуває на мінімальних рівнях. На 22 січня вона знизилася до 12,1 млрд куб. м. Це на 44,6% (на 9,7 млрд куб. м) нижче, ніж минулого року».

Європа, стверджують у Москві, теж пропадає без газу: "З 11 січня 2022 року рівень запасів у європейських ПСГ перейшов у область рекордних мінімумів за багаторічний період спостережень. На 22 січня запаси вже на 1,85 млрд куб. м менше за мінімальний показник на цю дату".

Насправді всі ці заяви – маніпуляція. Газпром удає, ніби забув про аномальний характер зимового сезону 2020–21 року, з яким вони роблять порівняння. Тоді через спричинені пандемією локдауни на європейському енергетичному ринку виник значний надлишок газу. В Україні завдяки цьому в 2020 році були закачані рекордні за минулі 10 років обсяги – понад 28 мільярдів кубометрів. Натомість у «звичайні» роки Україна гарантовано проходила зимовий сезон, маючи в ПСГ 15–18 млрд куб м газу.

Тож розповідаючи про нібито значне скорочення запасів газу у порівнянні з минулим сезоном, «Газпром» вдається до примітивних пересмикувань. Насправді ж 12,1 млрд куб. м газу в підземних сховищах – це більше, ніж Україна мала на цей час у попередні роки. Так, станом 2 лютого 2017 року запаси становили 9,8 млрд куб м – приблизно на 2 млрд куб. м менше, ніж цього року.

Газпром порівнює нинішні запаси із аномальними минулорічними, коли був надлишок газу

Слід зауважити, що у попередні роки Україна, окрім відбору з підземних сховищ, закуповувала газ у Європи. Зараз не так: через різке зростання цін Україна не імпортує це паливо. Тож відбір з підземок зараз вищий – але з урахуванням більших запасів сезон ми маємо пройти без авралів за рахунок власних ресурсів.

Євросоюзу теж не загрожує пророкований Росією газовий апокаліпсис. Дійсно, Москва зробила все можливе, щоб створити Європі енергетичний дефіцит: постачання газу було зменшене до мінімальних обсягів, передбачених контрактами. Транзит через Україну скоротився наполовину, транзит через Білорусь і Польщу по газопроводу «Ямал – Європа» взагалі припинився. Втім, ціновий стрибок на європейському ринку тут же зробив його привабливим для постачальників зрідженого газу. Як наслідок, січень 2021-го може стати рекордним для продажів зрідженого газу у Європі. Та й ситуацію з запасами в підземних сховищах не можна назвати критичною. За даними сайту Gas Infrastructure Europe, станом на 22 січня європейських газових сховищах заповнені на 43%. До кінця холодного сезону цього газу гарантовано вистачить.

1.jpg

війна зима дезінформація газпром газ

Знак гривні
Знак гривні