Гетманцев хоче заборонити ФОПам 3-ї групи працювати з юрособами

В Україні для ФОП третьої групи єдиного податку хочуть обмежити можливість співпрацювати з юрособами.

Як повідомив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю OBOZREVATEL, це має зупинити практику оформлення співробітників як ФОП, а не як штатного працівника, що дозволяє ухилятися від податків. Такі зміни, за словами Гетманцева, є частиною загальної реформи оподаткування доходів, — передає AIN.

Що передбачає реформа оподаткування доходів

Насамперед голова комітету з питань податкової політики розповів про необхідність заборони схем, за якою працівників оформлюють не в штат (в такому випадку потрібно платити 22% ЄСВ, 19,5% ПДФО + військовий збір), а як ФОП (потрібно платити 5% із зарплати).

«Звузити можливість для співпраці ФОПів на третій групі з юрособами для надання послуг. Ви розумієте, про що я зараз говорю. Йдеться про тих, хто не хоче платити податки із зарплати та оформляє своїх співробітників як «зарплатних ФОПів». Це все реформа оподаткування доходів. Знижуємо ставку, проте змушуємо платити всіх», — пояснив Гетманцев.

Проте, крім цього, реформа оподаткування доходів передбачає ще декілька ключових моментів, серед яких і зниження податків на зарплату. Загальний план реформи, який Гетманцев озвучив в інтерв’ю видання AgroPolit, виглядає наступним чином:

Реформа існує лише в вигляді ідеї, конкретних термінів немає

Ініціатива щодо реформи оплати праці, про яку говорить голова комітету з питань податкової політики — це поки лише ідея. Відповідний законопроєкт не зареєстровано в парламенті, й конкретних термінів прийняття чи реалізації цієї реформи поки немає.

Проте Гетманцев зазначає, що оподаткування доходів — це мета на 2022 рік, а єдине, що залишилося зробити – ухвалити реформу детінізації зарплат.

«Ми зробили все на рівні законодавства для детінізації, зараз м’яч на боці органів виконавчої влади», — зазначив Гетманцев.

реформи податки законопроєкт Рада

Знак гривні
Знак гривні