Класика. Влада Казахстану називає протестувальників "терористами", РФ каже про "інспіровані ззовні" протести

Росія, зовнішній інтервент, за своєю традицією, вже заговорила про "інспірованні ззовні" протести (які, нагадаємо, почалися через подорожчання).

"Терористи й бойовики"

Президент Казахстану провів засідання "контртерористичного штабу", – передає казахське видання "Орда", яке станом на момент написання новини було "завалене", але працювало в телеграмі.

Касим-Жомарт Токаєв провів нараду за участю керівництва адміністрації президента, Ради безпеки та силових структур в Акорді о 7:00 годині ранку.

"Конституційний порядок здебільшого відновлено у всіх регіонах країни. Місцеві органи контролюють ситуацію. Але терористи, як і раніше, застосовують зброю, завдають шкоди майну громадян. Тому контртерористичні акції слід продовжувати до повного знищення бойовиків", – заявив президент.

Позиція інтервента

Росія заявила, що події в Казахстані інспіровані ззовні для того, щоб "підірвати цілісність держави", – передає УП.

"Російська Федерація, підтвердивши прихильність до союзницьких зобов'язань у рамках ОДКБ, підтримала вжиття невідкладних заходів у зв'язку зі стрімкою деградацією внутрішньополітичної ситуації та зростанням насильства в Казахстані.

Розглядаємо останні події у дружній нам країні як інспіровану ззовні спробу насильницьким шляхом, з використанням підготовлених та організованих збройних формувань, підірвати безпеку та цілісність держави".

У заяві вказується, що Росія сприятиме "проведенню правоохоронними органами Казахстану контртерористичної операції".

Початок інтервенції

Літаки військово-транспортної авіації Росії ведуть перекидання основних сил свого контингенту сил ОДКБ на територію Казахстану з аеродромів у Московській, Івановській та Ульяновській областях.

Підрозділи повітряно-десантних військ вантажать штатну техніку та озброєння.

"Підрозділи зі складу російського миротворчого контингенту, які раніше прибули на територію Республіки Казахстан, розпочали виконання поставлених завдань та забезпечення прийому і розгортання основних сил миротворчого контингенту", – ідеться в повідомленні Міноборони РФ.

5-го січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до країн учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням ввести війська для боротьби з "терористами". РФ позиціонує ОДКБ як альтернативу НАТО. Експерти називають ОДКБ структурою, за допомогою якої Москва керує сусідніми країнами. Раніше не було прецедентів, щоб ОДКБ надсилала своїх інтервентів до країн-учасниць договору.

Лукашенко-сателіт

Білоруські інтервенти також прибули до Казахстану: підрозділ доставили п'ятьма літаками Іл-76.

Лукашенко заявив, що минулої ночі йшло обговорення, а потім і підготовка цих "миротворчих сил" військ ОДКБ.

"Я попросив Путіна, щоб він надав літаки для цього. Треба ж туди техніку перекинути… Тому йде туди перекидання військ ешелонами з Москви, і наші хлопці будуть з Мінська вилітати", – зазначив він. 

Міністр оборони республіки Білорусь Віктор Хренін пояснив, що підрозділ, який прямує до Казахстану, "пройшов весь комплекс навчання і підготовлений для виконання подібних завдань". За словами міністра, він укомплектований лише військовослужбовцями за контрактом.

росія казахстан протести інтервенція

Знак гривні
Знак гривні