На Рівненщині знайшли найбільший офіційно відомий шмат бурштину (ФОТО)

На Рівненщині знайшли шматок бурштину вагою у понад п’ять кілограмів. Це найбільший із легальних, тобто офіційно зареєстрованих, в історії України.

Цей шматок – найбільший в історії України й один із найбільших у світі. Експертка підтвердила Суспільному, що таку знахідку справді можна вважати унікальною.

Цей бурштин, за даними влади, видобули легально, це зробила компанія “Сонячне ремесло” на родовищі Володимирець – Східний. Ця фірма почала роботу у травні 2021 року.

Експертка каже, що в інтернеті є чимало чуток про нелегальні шматки бурштину вагою у десятки кілограмів. Однак вона таких підтверджень в офіційній літературі не знаходила.

Земляна проказа: що буває при нелегальному видобутку бурштину (інтерактивний проєкт Текстів)

Ми також писали про бурштинову лихоманку

3.jpg

Суспільне звернулось за коментарем щодо цінності знахідки до експертки-гемологині Державного гемологічного центру України Людмили Степанюк. Жінка 26 років працює в ДП “Бурштин України”, наразі є директоркою з виробництва.

“За увесь час моєї роботи я не пригадую такого. Найбільше, що було, це бурштин вагою майже два кілограми. П’ять кілограмів – це дійсно унікальна знахідка. Я чула про найбільший шматок, це дев’ять кілограмів. Цінність п’ятикілограмового шматка у тому, що це – справді велика рідкість і таких речей трапляється дуже мало”, – каже експертка.

Вона зазначила, що, згідно зі світовою класифікацією, шматки бурштину вагою у понад кілограм належать до унікальних знахідок.

“Щодо вартості – це дуже складне питання. Вартість визначається не однією людиною, а комісійно. Всі шматочки у понад один кілограм експерти оцінюють колегіально”, – зазначила Людмила Степанюк.

2.jpg

бурштин рівненщина

Знак гривні
Знак гривні