"Яготинське" та "Пирятин" можуть зупинити виробництво через ціни на енергоносії

Компанія "Молочний альянс" вважає недоцільною виробничу діяльність молочної галузі через зростання цін на енергоносії.

Про це написав співзасновник "Молочного альянсу" Олександр Деркач на своїй сторінці у Facebook, – передає Економічна правда.

Холдингу належать торгові марки "Яготинське", "Яготинське для дітей", "Пирятин", "Славія", "Златокрай".

"15 років займаємось молочним бізнесом. Ніколи, навіть у найважчі 2013–2014 роки, ми не потрапляли в ситуацію, яка від нас не залежить і яка ставить взагалі питання про доцільність подальшої виробничої діяльності. Причому всієї галузі, а не тільки окремих виробників", – написав Деркач.

За словами голови наглядової ради "Молочного альянсу" Сергія Вовченка, заводи групи попередили своїх партнерів про неможливість далі працювати зі збитками. 

"Ситуація парадоксальна: чим більше ти переробляєш молока і випускаєш продукції, тим більше ти отримуєш збитків. Ціна на газ за рік для нас виросла майже в 10 разів (з 5,5 грн/м.куб до 50 грн/м куб). Електроенергія — у 2,5 раза. Ціни на таропакувальні матеріали — на 42%, ціни на молокосировину — на 25%", – написав Вовченко.

Керівництво групи звернулося до господарств з пропозицією на період до стабілізації ситуації з цінами на газ знизити ціни на молокосировину на кілька процентів. 

"І звернулись до торговельних мереж: прийміть наші економічно обґрунтовані ціни й скоротіть дебіторську заборгованість до рівня договірних умов. Ми не ставимо ультиматумів, а лише пропонуємо спільно побороти цю кризу. Від того усі виграють на перспективу", – додав Вовченко.

Від Текстів:

Україна має свій видобуток газу і користується із запасів, які залишилися з минулої зими. Але якщо запаси закінчаться, то потрібно буде купувати на газових біржах у ЄС, а там зараз ціни сягнули космічних висот. Щоб було за що купувати і не сидіти без тепла і електроенергії, а зараз через дефіцит вугілля деякі теплоелектростанції працюють на дорогезному газу потрібно підвищувати ціна на енергоносії і для промисловості і для населення. Але уряді Зеленський бояться піднімати ціни для народу перекладаючи весь тягар росту ціна на промисловість. В результаті бізнес може зупинитися. Програють і працівники і бюджет і споживачі.. Але правляча партія і досі вперто кажуть, що ціна для народу не зростатиме. Тут можна згадати масові відключення світла в Китаї, який теж штучно стримував ціна для споживачів, поки не почалися масові відключення цілих кварталів, бо електроенергії не вистачало через те, що її виробництво стало не рентабельним. І лише після масових відключень уряд зробив ціну для народу ринковою бо іншого виходу не було. Китайцям пощастило, що це сталося не взимку.

абзац ринок аграрії бізнес газ

Знак гривні
Знак гривні