Канадський інвестор пішов з України, розчарувавшись українським "правосуддям"

«Система правосуддя виявилась неспроможною захистити наші інвестиції в Нікополі. Тож ми вирішили піти звідти», – сказав «Голосу Америки» гендиректор TIU Canada Майкл Юркович.

"То не діставайся ж ти нікому!" – сказав інвестор і розібрав сонячну електростанцію після років простою, викликаного шантажем з метою змусити продати за безцінь
"То не діставайся ж ти нікому!" – сказав інвестор і розібрав сонячну електростанцію після років простою, викликаного шантажем з метою змусити продати за безцінь

Іще недавно тут була сонячна електростанція, що забезпечувала Нікополь – місто на Дніпропетровщині – світлом і теплом. Сьогодні тут – пустка. Канадська компанія TIU, яка 3 роки тому збудувала цей об’єкт «зеленої» енергетики, вирішила демонтувати обладнання і залишити місто.

Це – рейдерська атака, заявляють TIU:

Сонячна електростанція працювала на території Нікопольського феросплавного заводу. Два роки тому їх від’єднали від заводських електромереж, пославшись на необхідність ремонту. Простій триває, ремонт ніхто не веде, скаржиться Юркович. А тим часом від власників феросплавного пролунала пропозиція продати об’єкт за безцінь.

Володимир Зеленський давав TIU персональні гарантії, вітаючи їхню роботу на інвестиційній конференції в Оттаві.

Спроба оскаржити в судах провалилась. Суд першої інстанції вимог позивача не задовольнив, апеляційний суд постановив ні нашим, ні вашим. При цьому судді один за одним брали самовідводи.

А тим часом відповідач – Нікопольський феросплавний – свою позицію пояснює так: канадські інвестори шантажують завод, не дають металургійному гіганту ремонтувати власні електромережі. Мовляв, терміновий ремонт необхідний, інакше існує загроза аварійного відключення.

«Це дуже сумна історія, шкода, що таке сталося з цією компанією», – коментує ситуацію український бізнес-омбудсмен Марчін Свенчицький.

В організації, що займається медіацією бізнесових суперечок, кажуть: знають про справу канадської компанії, отримували від інвесторів скаргу. Але не можуть втручатися, доки суд не поставить останньої крапки.

«Сподіваюсь, що вони продовжать боротися за свої права. Бо я вважаю неприйнятним те, що компанія, яка продукує електроенергію, залишається відключеною від мереж, і ця ситуація триває вже два роки. Навіть якщо причина в необхідності ремонту, то це не може тривати так довго», – зауважив Свенчицький.

У TIU зняли відеоролик, адресований президентові Зеленському. Як нагадує Майкл Юркович, «президент казав, що захистить Україну від олігархів».

Одначе відповіді від глави держави в TIU не дочекались. У компанії кажуть: відсутня політична воля захистити інвесторів.

Отож канадські бізнесмени після довгих поневірянь у судах та мільйонних втрат через простій вирішили, що краще буде сонячну електростанцію в Нікополі розібрати. Так вона «принаймні не дістанеться олігархам як приз».

Радіо Свобода, Голос Америки

Знак гривні
Знак гривні