Відео дня. Сонячне гало та "псевдосонця" навколо

Зрідка Сонце має такий вигляд, ніби дивишся на нього у велетенську лупу:

Як пояснює NASA, цей ефект виникає від того, що ти справді дивишся на сонце у велетенську лупу, яка структурно складається з мільйонів малесеньких лінз – кристалів криги.

Вода в атмосфері часом замерзає у пласкі шестикутні кристали. Коли вони повільно осідають на землю, то часто через свою взаємодію ці маленькі "площини" стають паралельно до землі. В такому разі на сході або заході сонця ми бачимо кристали "з торця" – й тоді кожна крижинка заломлює сонце так, що в сумі ми бачимо наче кола навколо Сонця. Часом по краях також виникають "псевдосонця". Технічна назва цього явища – "паргелії".

По центру на цьому відео, знятому аматором у Швеції, ми бачимо найпряміше відображення Сонця, а ліворуч і праворуч – два виразних "сонячних вушка", як їх називають англійською (sundogs, тут не буквально "собаки", а як загнуті краї сторінок, наприклад). Ще два "сонячних вушка" (чи, якщо хочете, таки "песики") видно внизу та вгорі. Крім того, добре видно яскраву дугу – власне більш відоме сонячне гало. Більш того, як придивитися, цих дуг дві – одна з них, зовнішня, є менш виразною.

фізика краса сонце nasa оптика

Знак гривні
Знак гривні